Новини, Шарен свят

Безработицата – най-ниска за последните 20 години

Близо 1000 души по-малко са регистрираните безработни през януари 2017 г. в сравнение със същия месец на миналата година. По официални данни на Бюрото по труда спадът е сериозен – безработните сега са 13.1 %. Това е най-високото постижение за последните две десетилетия.
Спрямо декември м. г. безработицата също е намаляла, макар и само с 0.4 % /55 души/. При това започналите работа през първия месец на годината са се включили в т. нар. първичен пазар на труда, а не са били насочени да се трудят по мерки и програми за заетост.
Сега регистрираните безработни са общо 2040, като през януари 79 души са отпаднали от регистрация, а работа са започнали 154 човека. Новорегистрираните в бюрото са 178.
Продължава да бъде по-голям делът на безработните жени – 53,1 %. Близо половината от безработните са от т. нар. рискови групи – младежи до 29 години – 18,9 %, и хора на възраст над 50 години – 25,2 %. Най-много са хората без работа с начално и по-ниско образование – 44,9 %. В същото време почти една трета от безработните – 31.9 %, са среднисти.
До 24 февруари е срокът за представяне на документи на класираните работодатели по схемата „Обучение и заетост за млади хора”. До края на месеца се очаква още безработни да бъдат включени в мерки за обучение и заетост.

Leave a Reply