Безработицата намалява

За пръв път от обявяването заради вируса на извънредно положение през март безработицата при нас започва да намалява. През август в общината тя е била 11.9 %.
Така постепенно се приближаваме към средния показател за страната, който за предходния месец е бил 7.5 %. Разликата все още е значителна, но пък обикновено съотношението е било още по-голямо не в наша полза. В сравнение с по-предишния месец хората без работа в града и района са били със 163 по-малко – общо 1860.
През август 259 души са започнали работа, по-голямата част от тях – в сферите на туризма, търговията и строителството. През месеца по данни на Бюрото по труда са били обявени 102 свободни работни места, 19 от които за учители.
Общо 52 работодатели са подали заявления за запазване на заетост на 968 души по добилата популярност мярка „60/40“. Подадени са и 30 заявления за изплащане на компенсации от по 290 лв. на общо 707 работещи в областта на туризма и транспорта съгласно правителствено решение.
Сключени са и три договора за по 4000 лв., въз основа на които безработни ще започнат собствен бизнес.
Така все пак се намаляват, макар и само до известна степен, стагнацията и загубите, причинени от пандемията и от въведените във връзка с нея противоепидемични мерки. 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*