Новини, Шарен свят

Безработицата намаля с 0,3 %

Безработните в общината са намалели през октомври в сравнение със септември с 0,33 %, съобщи на 22 ноември директорката на Бюрото по труда в Самоков Венета Галева.
Въпреки това в края на октомври без работа в града и района са 3102 души, които съставляват 19,96 % от местното икономически активно население.
По традиция сякаш броят на безработните жени е по-голям. Те са 1632 /52,71 %/. Над 1/4 от хората без работа – 869 /28,01 %/ са младежи до 29 години. Не са малко и безработните в предпенсионна възраст /над 55 г./ – 398 /12,83 %/.
Тревожно е, че нараства броят на висшистите без работа, които са вече 152 души /4,90 %/. Безработните с основно образование са 643 /20,73 %/, а тези с начално и по-ниско образование – двойно повече /1338 или 43,13 %/.
Както подчерта г-жа Галева, почти няма вариант, освен по програма, да се осигури работа на тези хора – около 2/3 от всички безработни, тъй като поради ниското им или липсващо образование те не могат да се включат дори и в курсове за квалификация. Това е и един от големите проблеми, свързани с осигуряването на заетост в района.
Чрез Бюрото по труда през октомври са започнали работа 149 души. От тях 43-ма вече се трудят на т. нар. първичен пазар на труда, а 106 – по програми за заетост.
Пак през октомври са стартирали две схеми по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. Едната схема е в подкрепа на предприемчивите. В нея могат да се включат регистрирани безработни, които да изучават специалностите “Малък и среден бизнес” и “Бизнес услуги”. Обучението ще бъде по програма с ваучери. Досега по тази схема, както поясниха от бюрото, са подадени 90 заявления. Приемането на документи продължава.
Другата схема е под надслов “По-близо до работата”. С нея се предвижда да се покриват транспортните разходи от жилището, където живее работникът, до работното му място. Покриват се, както поясниха служители, транспортните разходи при разстояние до 80 км, но само при тези работодатели, които не разполагат със служебен транспорт. Засега обаче нямало интерес към тази схема.
Започва работа и по схемата “Безопасен труд”, свързана с подобряване на условията на работа. Срокът за кандидатстване по тази схема е до 20 декември т. г.

Leave a Reply