Новини, Шарен свят

Безработицата постигна антирекорд – 22 %

Нов антирекорд постигна безработицата. През май по официални данни на Бюрото по труда тя е 22 %. Това означава, че в района 3419 души са без работа. В сравнение с април има ново нарастване с 0.2 %.
Статистиката и тенденцията в страната като цяло пък са напълно противоположни. Безработицата през май средно за България е била двойно по-малка – 11.2 %, като е намаляла с 0.6 % в сравнение с април.
По-голяма част от регистрираните безработни в общината – 52.5 %, са жени. Без работа са 143 висшисти. Към 38 % от безработните пък са с начално и по-ниско образование и в повечето случаи без квалификация, което особено много затруднява устройването им на работа. Почти една четвърт от хората без работа /23 %/ са младежи на възраст до 29 години.
През май, както споделиха от Бюрото по труда, са започнали да се трудят 155 души – 86 на т. нар. първичен пазар на труда, 1 по мярка за заетост и 68 по програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост”, като ще се занимават с ремонти и възстановителни дейности.
Новорегистрираните безработни са 247 – предимно освободени от проект „Подкрепа за заетост”. От регистрация пък са отпаднали 80 души.

Leave a Reply