Новини, Шарен свят

Безработицата продължава да расте, макар и леко

Регистрираните безработни за февруари са 2902 души – 18,6 % от икономически активното население, информираха от Бюрото по труда. В сравнение с януари покачването е с 0,1 %.
Безработицата при нас е с около 50 % по-висока от средната за страната, която е 12 %.
През месеца в Самоков са се регистрирали 252 нови безработни. Започналите работа през февруари пък са 127 души. 141 човека са отпаднали от регистрация поради неявяване.
От общия брой регистрирани безработни по традиция повечето – 51,3 %, са жени. Най-висок – 40,4 %, остава делът на хората без работа с начално или без никакво образование. В същото време 4,8 % от безработнните са висшисти.
Най-трудно намират работа младежите до 29-годишна възраст, както и хората на възраст над 50 години. Общо те съставляват 51,6 % от всички безработни. Към тези групи са насочени специални програми и мерки за заетост.
В същото време очакванията са равнището на безработица като цяло да се увеличи още, тъй като в края на март 200 души, ангажирани досега в т. нар. аварийки, ще бъдат освободени. Допълнително още хора ще бъдат освободени от работа и заради приключващия активен зимен туристически сезон.

Leave a Reply