Новини

Безработицата хем намалява, хем се увеличава

В края на декември 2014 г. по официални данни на Бюрото по труда безработните в общината са 3028 души – 20.5 %. В сравнение с ноември хората без работа са намалели с 1.6 %, но спрямо декември 2013 г. са нараснали с 0.5 %. Според специалистите от бюрото основната причина е, че през м. г. не е имало европейски програми.
През декември 397 души са започнали работа – 216 на т. нар. първичен пазар на труда, 53 по програми за заетост /27 в „аварийките”, 5 младежи по програма „Старт в кариерата” и 21 по програма „Подкрепа за заетост в реалния сектор”/, 128 човека са отпаднали от регистрация.
Сред безработните по традиция преобладават жените – 53.2 %. Без работа са 141 висшисти, както и доста хора – 1071 – със средно образование. Най-голяма част от безработните – 40.6 %, са с начално или по-ниско образование. Тъй като често тези хора нямат и квалификация, те най-трудно намират работа. Справките показват, че безработицата засяга приблизително еднакво хора във всички възрасти.
„Доволна съм, че все пак така приключи годината. През май имахме 3419 безработни, а в края на декември те бяха близо с 400 души по-малко”, обобщи на 14 януари директорката на Бюрото по труда Венета Галева.
Според прогнозите обаче безработицата отново ще нарасне. От бюрото разчитат на държавните субсидии – по националния план за заетостта са предвидени за страната 73 млн. лв., но същевременно минималната заплата се увеличи и това вероятно ще намали броя на заетите.
Предстоят сега процедури по оперативни програми. „На първо място очакваме решение на въпроса за младежката заетост, за което е дадена заявка още през септември”, заключи Галева.

Евгения Попова

Leave a Reply