Безработните намаляха с 0,5 %

Към 30 ноември в Бюрото по труда в Самоков са се регистрирали общо 3014 души – 19,39 % от икономически активното население на общината, става ясно от официално оповестени данни.
Процентът е наистина много висок – на практика всеки пети трудоспособен е без работа, но все пак в сравнение с октомври безработицата е намаляла с 0,57 пункта, отчитат от бюрото.
Прогнозата на специалистите е благоприятната тенденция да се запази и през декември. В това отношение се разчита на започващия активен зимен туристически сезон и на свързаната с него повишена заетост на местното население.
По традиция по-голям е броят на регистрираните безработни жени, които са 52 %. Над една четвърт /28,5 % – 862 души/ са безработните в младежка възраст – до 29 години. Още по-тревожно е, че половината от младите безработни са с начално и по-ниско образование.
Вече 150 /4,9 %/ са висшистите без работа. Близо половината от всички регистрирани безработни – 1331 души /44,16 %/, са с начално и по-ниско образование, а почти една трета са среднисти.
През ноември в Бюрото по труда са се регистрирали 184 души. Възстановена е регистрацията на 93-ма. От постъпилите на работа през месеца 110 човека, 83 са ползвали посредничеството на бюрото, отчитат служители.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*