История, Култура, Новини

Без памет няма душа

Колко истина се крие в тези думи! Забравиш ли миналото, загубил си всичко. Без памет душата ще се лута без покой. Затова всеки от нас трябва да знае, да помни и да предава на поколенията миналото на своя народ.
…На 23 октомври в Руския културно-информационен център в София имах среща с Роси Бакалова, шефка на клуба на приятелите на българските гоблени и шевици, и ето, че вече съм и на много приятна празнична изява – 24 години от създаването на Руски клуб към Културно-информационния център.
Още от входа погледът ни се спира на картините на Нели Наумова, която е черпила с пълни шепи и е създала пъстри платна от красотата на Русия – църкви, манастири, старинни сгради, пейзажи. Редом с нейните живописни платна са изложени и веселите шаржове на членовете на центъра. Техен майстор е Божилова. В т. н. мраморна зала, в която всяка есен Роси Бакалова урежда празник на гоблените, шевиците, плетивата и други изкуства /в него винаги участваме и ние, самоковци/, се събраха много гости – от посолства, сдружения, клубове, съюзи и др., за да изразят своята съпричастност и приятелство с Руския клуб, с народите на необятната Рус.
Водеща на честването беше Нона Николаевна, която от 8 години с много обич и настроение оглавява Руския клуб. Тя беше истински развълнувана, че са дошли толкова много хора. Докато на екрана се сменяваха снимки, моменти от живота и дейността на клуба, Нона представи на присъстващите участници във войната.
Тук бяха и т. нар. блокадници /преживели блокадата на Ленинград – Санкт Петербург през Втората световна война/, които неотдавна гостуваха на Руския клуб и на клуб „Малахит” към Руския съюз на съотечествениците в Самоков. Като ме видяха, те много се зарадваха и още веднъж благодариха за чудесните часове, прекарани сред самоковци.
О. з. полк. Михаил Саханов, председател на организацията на ветераните /в клуба са 22 души/, поздрави присъстващите. Приветствия, цветя и подаръци бяха поднесени от Съюза на българските журналисти, посолството на Русия в София, настоятелството на руските църкви, Българския антифашистки съюз. Неговият секретар Симеон Игнатов каза: „За нас руската дружба е светиня и ние правим всичко възможно да я опазим и укрепваме. Сред българите вие имате истински приятели. Всички ние с общи сили ще защитаваме дружбата си с Русия”.
Роси Бакалова и Елена Балабанова разказаха накратко за 11-годишното сътрудничество и дружба с Руския център. „Вярваме, че тази наша дружба ще продължи и в бъдеще, защото ние вървим по вашия утъпкан път, за да творим красота и добро. Желаем ви много здраве, щастие и догодина на юбилея пак да бъдем заедно”, казаха Елена и Роси.
Аз също не се стърпях – разказах пред присъстващите за самоковските два руски клуба, за 16-годишната им история, за многобройните и интересни прояви в града ни.
След официалната част поздравителният концерт започна с изпълнение на дамския ансамбъл „Душата пее”. Представен бе микс от песни от филми, от руския фолклор, от времето на войната. После на сцената изскочиха изпълнителите от детската група, които ни зарадваха с весел репертоар. Чудесно прозвучаха и песните на петричанката Теменужка Тюфекчиева в съпровод на роял. Извиси глас и Владимир Маринов, чийто руски романси предизвикаха силни аплодисменти /миналата година този мъж с красив и силен бас бе наш гост във връзка с честването на 140 години от рождението на Шаляпин/.
Стените на цялата зала бяха покрити със снимки, които отразяваха моменти от войната, мъката, героизма, себеотрицанието на руския народ по време на сраженията, блокадата, победата. Видяхме и Парада на знамената.
Това не трябва да се забравя. Това е живата памет, която трябва да ни гори, да пари, за да помним какво е било!

Димитрина Божилова

Leave a Reply