Без работа са 2023 души

Безработните през юли са били с 49 по-малко от предходния месец, но въпреки това безработицата при нас остава доста висока – 13 % при среден показател за страната за периода – 7,9 %.
В района без работа са 2023 души. Значителна част от тях са на възраст над 50 години.
През юли на първичния пазар на труда работа са започнали 187 човека, като около една трета от тях са се върнали при работодателите, от които са били освободени преди това заради пандемията. Тези хора са от секторите на хотелиерството и ресторантьорството, преработващата промишленост и търговията.
Междувременно в курсове за болногледачи се обучават 15 души, а за екскурзоводно обслужване – 20 лица. Регистрираните безработни през юли пък са 181.
По мярката 60/40 16 работодатели са предвидили запазване на заетостта на 612 човека. Десет работодатели са поискали 465 места по мярката „Краткосрочна заетост“. Одобрени са междувременно заявките на 19 работодатели и до 18 август са назначени на работа 25 безработни по мярката „Заетост за теб“. Приемът на заявки продължава. Общо в сферите на образованието, туризма и търговията са обявени 73 свободни работни места.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*