Новини, Туризъм

Белгиец минава през Самоков пеша 4500 км на път за Йерусалим

4500 км. Някои ги изминават със самолет, други – с автомобил, а трети… пешком! Точно така – с краката си, независимо от времето, средствата, препятствията, усилията… Важно е идеята да се осъществи!
А тези няколко хиляди километри са поредният тур за Бернард Делойе от Белгия.
В слънчевия съботен ден на 27 юли той се настанява в къщичката-заведение на Роман Телийски в Боровец и бавно отпива от кафето си. Когато си го поръчва на развален български, събужда любопитството на домакина. Следва непринуден разговор.
Оказва се, че близо за три месеца и половина Бернард е изминал разстоянието от Белгия до Боровец – 2300 км. Остават му почти още толкова километри, защото целта му е… Йерусалим.
Обикновено правел турове със съпругата си Мелани, но този път й се наложило да гледа внуче и той тръгнал сам. Двамата имали семейна ферма в Белгия, отглеждали овце и кокошки, но много обичали да опознават света.
60-годишният набит, мускулест белгиец споделил, че на няколко пъти в България са спирали автомобили и водачите му предлагали да го качат, но той отказвал. Добре се чувствал в страната ни. Десетина пъти спал на открито, но комарите доста му досаждали. Малко го убивали обувките вече, но щял да се справи с проблема. С удоволствие приел подаръка от стопанката Люси – прочутата нашенска подправка чубрица и преди да поеме пътя към Костенец в посока Турция поискал Роман да му направи снимка и да я изпрати на жена му – така да удостовери, че всичко е наред.
Малко след това Роман изпраща направените снимки. Още същия ден получава отговор от Мелани, която благодари сърдечно за приятната изненада и добавя, че досега нищо не е знаела за България. Получените снимки я накарали да влезе в интернет и да потърси информация за родината ни. Останала очарована от природните красоти на страната ни.
Междувременно Бернард й писал, че е щастлив от срещата си с хора като тях.
На 30 юли пък Роман наново получил съобщение от Мелани, че съпругът й пристигнал вече в Пловдив и пращал поздрави на семейство Телийски…

Надка Вардарова

Leave a Reply