Бели Искър обра наградите на Невестино

Снимка: архив

По случай Голяма Богородица на 16 август в Бели Искър се състоя традиционният събор на селото. На храмовия празник на църквата за здраве на хората бе приготвен курбан от майстори-кулинари. До полунощ на площада под звуците на оркестър „Верила” се виеше тройно хоро. Сладкогласните млади и красиви певици Калина и Невена допринесоха за общото веселие и буйните хора. Вълнуваща гледка бяха многобройните млади хора, хванали се на хорото.Това показва, че те обичат българския фолклор и че традициите са живи.
Самодейците от народно читалище „Стойне Ангелов-1932 година” продължиха културните изяви и на следващия ден. Те взеха участие в Деветия фолклорен фестивал “Струма пее” в кюстендилското село Невестино.
В неделята към вече утвърдените три състава при читалището се присъедини и четвърти. За наша голяма радост в редиците на самодейците се вляха девет деца и младежи от фолклорния състав „Златовръх” с художествен ръководител Антоанета Никушева. През ваканцията те подготвиха обичаи, свързани с празника Еньовден и безценното богатство на билките, с което нашата Рила ни дарява. След успешния дебют на Чакъровите празници младите хора представиха знанията и опита за лечебните растения, трупани столетия от хората от Бели Искър, и на невестинската сцена.
Макар и малки, 6-годишните Александра и Маги дадоха съвети за какво помагат набраните от тях тинтява и лайка. Юнак Димитър се сдоби с още повече смелост, защото откри рядката билка страшниче и смело заяви пред всички: „Мечка страх – мен от нищо не ме е страх!” и с това заслужи одобрителните аплодисменти на публиката.
Късмет имаха и момците Данис и Боримир, които намериха вълшебната и търсена от всички билка разковниче. Пред нея, според легендата, се отваря земята, където има скрито имане, но и нещо повече – тази билка отключва и сърцата на момите. Красивите девойки Евелина, Моника, Димитрина и Мая разкриха магическата сила на Мълчаната вода и кои са омайните момински цветя. Момичетата показаха какво огромно богатство са билките – ”…у тая Рила планина всекои трева и дърво са за лек, всекой корен е лековит, всекое биле е магическо!”
Някои зрители, впечатлени от знанията на изпълнителите, не се стърпяха и започнаха да питат за тяхната болка коя билка помага. И получиха отговор – вековната рецепта за здраве и щастие на мъдрите хора от Бели Искър – срещу болести и зли сили помагат лековитите билки и силната вяра в изцелението.
Децата заеха трето място в класацията и за хубавото си представяне бяха наградени с плакет.
Но да си здрав и щастлив, не може без песни и танци. А чудесна добавка към рецептата за здраве и щастие бяха майсторските изпълнения на танцовия и певческите състави. Мъжката певческа група „Орлови скали” и женската група за автентичен фолклор „Орлица” с художествен ръководител Румен Иванов бяха класирани съответно на първо и второ място и получиха награди. Най-висока оценка получи и женският танцов състав „Магдена” с художествен ръководител Росица Павлова.
Окрилени от успеха, самодейците ще продължат с ентусиазъм да участват в предстоящите културни изяви.

Трендафилка Никушева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*