Култура, Новини

Бели Искър се представи достойно в Банско

Снимка: Георги Лазаров

За нас, самодейците от народно читалище „Стойне Ангелов-1932 година” – Бели Искър, 1 юни беше двоен празник. Участвахме във фолклорния фестивал „Между три планини – 2014” в Банско, а в делегацията ни бяха включени по случай Международния ден на детето ученици, участници в читалищната дейност.
В слънчево Банско ни посрещнаха чаровната Татяна, представител на организаторите на фестивала, и водещият – известният артист, народен певец и директор на Благоевградския театър Николай Кимчев. С любезните домакини се разговорихме като стари приятели.
Фестивалното събитие е част от Националния културен календар. За 11-и път градът беше форум на самодейността – певци и танцьори от цялата страна се надпяваха и надиграваха. Тази година преобладаваха детските състави. Зарадвахме се, че българските традиции ще бъдат съхранени и подети от прекрасните ни деца и младежи.
Красивият каменен площад бе изпълнен до краен предел с публика и нетърпеливи участници. Цареше приповдигнато настроение. От всички страни звучаха музика и песни. Шарени групички репетираха, а любопитни зрители предварително се любуваха на богатството и красотата на фолклора ни.
В уречения час фестивалът започна. На сцената излязоха изпълнителите и потече вълшебната река на българските песни и танци.
Дойде и нашият ред. Първи запяха Румен Иванов и Радостина Димова. Младата двойка заплени публиката със сладкогласните си песни. Под звуците на майсторското им изпълнение хоровод извиха Тони, Трендафилка и Мая – представителки на три поколения.
Нашият смесен хор „Гердан” с художествен ръководител Румен Иванов приятно изненада публиката като по-рядко срещана формация. Песнопойците от Бели Искър заслужиха бурни аплодисменти с прочувствените си песни за истинската любов и вярност. А виртуозното изпълнение на акордеон на младия ръководител накара някои от зрителите да извият хоро. Накрая женската певческа група за автентичен фолклор „Орлица” се представи с акапелно изпълнение на „Седи Драгана в градина”. Оригиналната шопска песен много се хареса и някои даже си я записаха.
Представихме достойно Рила и Орловите скали. Слушахме и се насладихме на чудните и разнообразни български ритми. Срещнахме със стари приятели, запознахме се с нови – от пограничния Югозапад до далечния Айтос. Посетихме и музея на поета Никола Вапцаров. Върнахме се, заредени с ентусиазъм и сили за предстоящия богат културен сезон.

Трендафилка Никушева

Leave a Reply