Новини, Читателски

Белчин осиротя

На 16 септември си отиде от нас големият Човек, родолюбец и благодетел, големият ум инж. Симеон Пешов.
Когато преди десетина години той създаде фондация „Възраждане на Белчин” и започна работа по преобразяването на селото, мнозина бяха скептици, защото грандиозните планове, които ни изложи, не можехме да си представим като реални постижения.
Днес постигнатото далеч надхвърля тези предвиждания. Плановете за бъдещото развитие на селото са още по-обнадеждаващи.
Белчинци свикнахме с грандиозните празници по време на Коледа, Нова година, Тодоровден, Спасовден, Петровден, Петковден. Симо доведе в селото много състави, които не сме и мечтали да видим на живо.
Празниците станаха желани и посещавани не само от белчинци, но и от много гости от близо и далеч.
Построеното от него преобрази вида на селото. За нас се заговори по цяла България. Тук идват хора от най-далечни краища на страната.
Съдбата ни го отне в разгара на още по-големи планове за преобразяване на селото като туристическа дестинация.
Късметлии сме, че Симо е роден в Белчин. Такъв човек не се среща под път и над път. Уважаван и обичан от всички, той ни остави потопени в скръб и размисли за неговите добри дела и грижовна всеотдайност към всички жители на Белчин. За децата от селото той беше „чичо Симо”, за по-младите – „господин Пешов”, а за възрастните – просто „нашият Симо”!
Отзоваваше се в помощ на всеки в труден момент и остави само най-добри спомени и благодарности за всичко, което направи за селото. Симеон Пешов ще остане в сърцата ни навеки! Дай Боже възпитаните от него наследници в обич към родното село да завършат осъществяването на плановете и мечтите му за Белчин!
Дълбок поклон и нека вечна да бъде паметта му!

Милка Будинова
от набор 1941 г., с. Белчин

Leave a Reply