Култура, Кухня, Новини

Берковската духова музика и италианци – на зелник в Бели Искър

66 зелника зарадваха любителите на красивото и кулинарите

Делегацията от Партинико, Италия – общината, която тези дни подписа споразумение за сътрудничество със Самоковската, прочутата духова музика от Берковица и гости от София, Самоков, други градове и околните села уважиха традиционния празник на зелника в Бели Искър, който тази година се състоя за 12-и път на 28 юни, в събота, на площада в селото. Участниците в програмата имаха възможност да се изявяват на новата масивна сцена /край параклиса „Св. Атанасий”/, украсена с националния трикольор и флага на Европейския съюз.
Наградата за най-хубав зелник спечели Лиляна Ярева. На второ и трето място бяха класирани произведенията на Теменужка Маринкова и Райка Димитрова, а поощрение за най-вкусен зелник заслужи Девка Драганова. Двата най-хубави зелника отидоха – срещу 50 лв., при кмета на Драгушиново Стефан Домишляров. Наддаването за третия зелник спечели д-р Таня Санкийска.

Най-добрите майсторки – Лиляна Ярева /в средата/, Теменужка Маринкова /вляво/ и Райка Димитрова

Както сподели от името на организаторите изпълнителният директор на местното туристическо сдружение „Бели Искър” Веска Терзийска, общо цели 66 зелника се бориха за отличията. Мнозина от присъстващите също опитаха от вкусните и оригинални традиционни ястия срещу 2 лв. на парче. На гостите се предлагаха и айран, бира, скара и всевъзможни сергийни аксесоари. Публиката представляваха хора на всякаква възраст – от няколкомесечни бебета до 90-годишни пенсионери. Някои от посетителите бяха дошли от Самоков пеша или с велосипеди.
В началото кметовете на Самоков и Бели Искър – Владимир Георгиев и Крум Георгиев, поздравиха сърдечно участниците в празника. Председателката на Постоянната комисия по култура при Общинския съвет Гиргина Рангочева прочете приветствие от името на народната представителка Ирена Коцева.
Дъждът в началото не уплаши присъстващите, а само малко ги поразхлади в летния ден.
Жизнерадостните домакини от Бели Искър с женски, мъжки и детски състав откриха музикалната част на тържеството. Прозвуча химнът на селото. Проявиха се и певци, музиканти и танцьори от Маджаре, Драгушиново, Райово, Клисура, Алино и дори от двата края на общината – Ярлово и Радуил. Изкуството си показаха и състави от Самоков – Шишмановската група при читалище „Младост” и „Самокови” към читалище-паметник „Отец Паисий”. Голямо хоро изви сборната танцова формация „Росица”.
Простора огласиха песните на Благовест Бичаков от Бели Искър, на Мона Славова, Латинка Трохарова и Васил Димитров от Самоков, на познатите от телевизионния екран близнаци – Тишо и Ташо. С ролята на водещ отлично се справи пък друг познат телевизионен герой – Станимир Бакалов.

Тишо и Ташо

Всички участници получиха дипломи за своя принос в празника.
Млади хора от туристическото сдружение предлагаха на събралите се фланелки и шапки с емблемата на сдружението, карти на Рила, Пирин и България, сувенири.
Берковската духова музика сложи началото, а накрая даде и финала на празника с прекрасните си изпълнения. Няколко хора се виха на площада и радостното бе, че повечето от участниците в тях бяха деца и младежи.

Тодор Попов

Станимир Бакалов

Leave a Reply