Култура, Новини

Библиотекари и музейни служители искат по-високи бюджет и заплащане

Снимка: www.mediapool.bg

Служителите на музеи и библиотеки се вдигнаха на 24 ноември на протест с искане за по-високи заплати и по-голям бюджет за опазване на културното наследство.
Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” и Историческият музей в града ни се присъединиха към националните протестни действия, обявени от КНСБ и КТ „Подкрепа”. Със символични лентички с надпис „Протест” служителите в музея и библиотеката се присъединиха към исканията в декларацията, изпратена до председателя на парламента Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов. Акцията бе подкрепена и от читалище-паметник „Отец Паисий”.
„Стига мизерия! Стига лъжи! За достойни доходи! Животът ни трябва да се промени”, се изтъква в документа, с който 24 ноември бе обявен за Ден на недоволството. „С проектобюджет 2016 вече достигнахме дъното! Музеите и галериите не са в състояние да осигурят минимални условия за опазване на културното наследство на България”, се добавя в декларацията. Отправят се и искания средната заплата в сектора да се увеличи най-малко с 50 %.
В специална декларация служителите в Историческия музей в града ни подкрепиха националния протест. „Ние няма да затворим музейните ни обекти в знак на нашето недоволство от мизерните условия, в които работим, а ще отворим широко врати за всички, които милеят за опазване на богатото културно наследство на Самоков и околността”, се посочва в документа. 24 ноември бе и ден с безплатен вход в музеите в общината.

Leave a Reply