Библиотеката награди юбиляр

Навръх Празника на Самоков – 21 август, шефката на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” Албена Ихтиманска поздрави библиотечния деятел и книговезец Георги Михайлов по случай 80-годишния му юбилей и му подари юбилейното издание „250 години „История славянобългарска” – фототип на Зографската чернова на Паисий, по която е правен и Самоковският препис на „Историята” от поп Алекси Велкович Попович.
Освен копието на оригинала, в книгата е даден и превод на „Историята” на съвременен български език. Предговорът е на акад. Иван Радев.
Културният деятел-ветеран благодари за подаръка и вниманието и в разговор с г-жа Ихтиманска и колектива на библиотеката посочи, че е редовен член на самоковската читалищна библиотека от далечната 1948 г.
През изминалите от тогава цели 65 години е ползвал библиотечния фонд, периодичния печат и междубиблиотечната заемна служба /с поръчка на книги от София и другаде/.
От 1970 г. Михайлов реставрира, подвързва като книговезец и поддържа в добър вид част от книжния фонд на библиотеката. В продължение на десетилетия негово дело са подвързаните годишни течения на сп. „Родна реч”, „Държавен вестник”, „Литературен фронт”, „Народна култура”, самоковските вестници.
Дългогодишният културен деятел си спомни с добри чувства за бившите библиотечни работници Рени Митова, Златка Пишмишева, Катя Попиванова, Петър Фингарски и др. Михайлов неизменно е участвал активно в почти всички изяви – изложби, представяния на книги, беседи, на библиотеката и читалнята през годините.
Връчената му ценна книга за него е още по-желан подарък, той като повече от половин век той изучава живота и делото на преп. Паисий Хилендарски, за когото е събрал и архивирал и много книги и публикации.

Александър Бонев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*