История, Култура, Новини, Статии, коментари

Библиотеката разполага вече с книга, ползвана от Паисий

В общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на разположение на читателите вече е книгата на дубровнишкия абат Мавро Орбини „Царството на славяните” – изиграла голяма роля при написването на „История славянобългарска” от св. преп. Паисий Хилендарски.
През 1761 г. в Сремски Карловци (тогавашна Австрия) я прочита първият и най-голям наш историк и будител – йеромонах Паисий Хилендарски и още на следващата година 1762 г. той завършва първата писана българска история, дала началото на съвременното национално осъзнаване. Отец Паисий не е ползвал оригинала (на италиански език), а е чел руския превод от 1722 г., поръчан лично от император Петър Първи. Според специалистите руският превод, макар и полезен, не е достатъчно точен и е със значително по-малък обем.
„Царството на славяните” е първо издание в превод от италианския оригинал на Симеон Тодоров и Елица Попова. Предговорът е подробен и професионален, направен е от проф. д-р Надежда Драгова и проф. Джузепе Дел Агата.
Книгата е 528 страници, формат А4 и е съвместно дело на издателство Дамян Яков” и ОКИ „Столична библиотека”. Полиграфията и печатът са на изключително равнище, дело са на печатната база „Абагар” АД – Велико Търново.
Това луксозно и скъпо издание е реализирано със спомоществователството на Министерството на културата, Националния дарителски фонд „13 века България” и г-н Недялко Брадинов.

Александър Бонев

Leave a Reply