Новини, Образование

Бившите селски училища са оставени на произвола на съдбата

Старото училище в с. Говедарци

В четвъртък – на 15 септември, първият ден на новата учебна година бе открит тържествено. И във вестника пишеше как е протекъл празникът в някои училища. Чудесни минути и часове са изживели няколко хиляди ученици в общината заедно със своите учители и родители.

Но аз си задавам и някои въпроси: защо не се отбеляза колко обновени и модернизирани са самоковските училища – от една страна, и каква е разрухата на закритите училища в селата – от друга.

Рядко има градове в страната като Самоков, където всички училища и детски градини да са с обновени сгради, с нова дограма, с компютърни зали, газифицирани… Това трябва да се знае и с това трябва да се гордеем!

Но трябва да ни боли и за рушащите се сгради на закритите селски училища. На произвола на съдбата са оставени бившите училища в Райово, Широки дол, Белчин и т. н. – в почти всички села в района, тъй като на пръстите на едната ръка се броят вече съществуващите селски училища в общината.

Не зная държавна или общинска собственост са сградите на тези бивши училища, но това е в крайна сметка народна собственост и не трябва така да се оставя, хубави сгради да се рушат, да загрозяват селата и да са опасни за хората. В повечето случаи това са солидни сгради и те биха могли да се използват съобразно нуждите на всяко село.

Новата общинска власт и местните кметства нека имат предвид това. Въпросът не е маловажен.

Д. Георгиева

Leave a Reply