Баскетбол, Новини, Спорт

Бившият център на БК „Рилски спортист” Травис Питърсън прекрати кариерата си на 33 години

Десетки чуждестранни баскетболисти са били част през последните петнайсетина години от най-новата история на „Рилски спортист”. Някои от тях не оставиха трайна диря на самоковска почва, но други ще останат завинаги в сърцата и спомените на местните привърженици на играта с оранжевата топка. Един от тях безспорно е русокосият американски център Травис Питърсън, който игра за „Рилски” от 2008 до 2010 г.
Десет години по-късно – на 29 септември 2018 г., Питърсън обяви оттеглянето си от спорта с трогателно съобщение в социалните мрежи. Той изтъква като причина за спирането на състезателната си кариера желанието да прекарва повече време със семейството си. 33-годишният американец е женен от 9 години за колежанската си любов – фитнес инструкторката Джаки, с която имат две дъщери на 4- и на 2-годишна възраст.
„Баскетболът определено ще ми липсва, но животът си върви и приоритетите ми се променят. Не искам да пропускам нито миг повече далеч от двете ми дъщери, които растат с всеки следващ ден”, доверява Питърсън на своите последователи в Туитър.


208-сантиметровият център участва в 113 мача на „Рилски спортист” в Националната баскетболна лига, за Купата на България и в Балканската лига. В тях янкито записа внушителните 1735 точки, 939 борби и 188 асистенции или средно по 15.4 точки, 8.3 борби и 1.7 асистенции средно на мач.
Питърсън има и две отличия от престоя си в Самоков. С екипа на „Рилски спортист” той спечели първото издание на Балканската лига през сезон 2008/2009 след победа на финала над македонския „Работнички” с 84:77. Роденият в Глендейл, Аризона, състезател завърши с дабъл-дабъл от 18 точки и 12 борби и бе избран за играч № 1 на финала в препълнената зала „Самоков”.
Година по-късно самоковци стигнаха и до сребърните медали в турнира за Купата на България, като отстъпиха на финала на „Левски” със 78:81.
И през двата си сезона в Самоков Травис Питърсън получи високо признание от своите колеги в страната и бе избиран да участва в традиционния Мач на звездите.
Впоследствие Питърсън спечели златен дубъл в първенството и за купата с тима на „Лукойл Академик”. След тригодишния му престой в България последва трансфер в чешкия „Простейов”, а по-късно той игра и за украинския „Ховерла”, испанските „Обрадойро” /Компостела/ и „Валенсия”, руския „Автодор” /Саратов/, израелския „Апоел” /Йерусалим/ и литовския „Лиетувос Ритас” /Вилнюс/.

Делян Василев

Leave a Reply