Билборд край Самоков сочи родното място на Паисий

Оригинален билборд изтъква Доспей като родно място на родоначалника на Българското възраждане Паисий Хилендарски. Съоръжението е монтирано срещу бившия Завод за регистрационна техника, точно при отклонението за селото. Идеята е на кмета на Доспей Николай Гешев.
„Надяваме се да популяризираме истината за родното място на този велик българин и не само ние, жителите на общината, да се гордеем с неговото потекло. Всеки българин трябва да узнае истината за родното място на Паисий”, коментира пред „Приятел” г-н Гешев.
Той допълни, че основна роля в случая има краеведът Иван Ненов, който през целия си живот се стреми да докаже, че авторът на „История славянобългарска” е роден именно в Доспей, а не в Банско. Ненов е издал и две книги, които с богат доказателствен материал категорично опровергават противните твърдения.
Спонсор на начинанието е бизнесменът Стефан Докузов. Той е родом от Доспей и в момента също живее там. Занимава се предимно с туристическа дейност, има и къща за гости в селото.
“Намерението ни е да подемем и други инициативи. Имаме уверение за подкрепа както от повече бизнесмени, така и от общинската управа”, заключи Н. Гешев.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*