Борба, Новини, Спорт

Биляна Дудова стана спортист № 1 на България до 23 г.

Снимка: архив

Бившата състезателка на клуб „Рилски спортист” Биляна Дудова бе удостоена с приз за най-добър спортист на България до 23-годишна възраст на церемонията „Нощта на шампионите”, организирана на 19 януари от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор. В края на м. г. пък Дудова бе класирана на призовото четвърто място в най-престижната класация у нас – „Спортист на годината”, която бе оглавена от съотборничката й в женския национален отбор по борба Тайбе Юсеин.
Изминалата 2018 г. бе най-успешната досега в кариерата на Биляна, която стана европейска шампионка и световна вицешампионка при жените в категория до 57 кг. Сега тя се състезава за русенския клуб „Юнак-Локомотив”, а това й донесе и приза за спортист № 1 на големия крайдунавски град.
Преди време – когато все още бе част от „Рилски спортист”, даровитата боркиня влезе на два пъти в класацията за спортист на годината в Самоков – през 2016 г. стана трета, а година по-късно се изкачи с една позиция до второто място. Наскоро Дудова гостува по своя инициатива в нашия град, за да благодари за грижите, полагани за развитието й по време на нейното обучение в СУ „Никола Велчев”. „Никога няма да забравя откъде съм тръгнала”, заяви тогава чаровното момиче.

Делян Василев

Leave a Reply