Новини, Политика, Статии, коментари, Читателски

Битка за благото на хората или за власт и пари?

В моя статия, озаглавена „Пример има. Читателите питат ще има ли последователи?” /в.” Приятел”, 6 януари 2004 г./, дадох пример със съветника Любомир Василев, отказал се от възнаграждение в новоизбрания Общински съвет. Тогава срещнах яростна съпротива от някои съветници и ръководители на този орган за управление на общината.
Явно и сега ще получа достоен отговор на настоящите писания, но държа те да се отпечатат във вестника.
И след тези избори има примери за достойнство и уважение, показа ги сдружение „Самоковци за Самоков”. И така ги извиси пред останалите съветници, макар че те смятат това за популизъм. Ние, обикновените граждани, смятаме това за проявен висок морал в момент, когато някои от нас се радват на евентуалното увеличение на пенсията си в тези кризисни години от 136 на 145 лв.!…
В същото време мнозинството в местния парламент си гласува доходи от порядъка на 300-400 лв., а с участие в комисии за търгове и конкурси – сигурно и над 500 лв. При това народните избраници в повечето случаи са с големи за днешно време заплати, някои от тях – и с преуспяващи фирми.
И каква е тази битка за власт и пари, за овладяване на заместник-председателски места в Общинския съвет и председателски в комисии? Погледнете партията „Българска социалдемокрация” – избрана с 1159 гласа, ще има зам.- председател и председател на комисия. М. Христева от ЛИДЕР, зад която стоят 1044 гласа, се пребори за председателското място на комисията по законност, обществен ред и общинска собственост. Още по-фрапиращо е избирането на Св. Атанасова от “Бъдеще за Самоков”, спечелила гласовете само на 865 /осемстотин шестдесет и пет/ избиратели /т. е. 4,30 %/, също за председател за 4 години на комисия. Изброените до тук партии и коалиции имат само по двама съветника.
Съветниците от „Самоковци за Самоков” обещаха да работят безвъзмездно – било като ръководители на Общинския съвет, на комисии или просто като общински съветници. За награда бяха наказани да не бъдат избирани на ръководни постове, макар че за тях са гласували много повече – 2548 избиратели. Това сполетя и представителите на БСП, зад която застанаха пък 3441 самоковци. Сдружението и партията имат съответно 5 и 7 съветници.
Присъствах на учредителната сесия на съвета и полагането на клетва. Изпитах голяма радост и задоволство от предложената оферта от „Самоковци за Самоков” да работят без заплащане, а Стоян Пашов да оглави Общинския съвет. Залата бурно аплодира…
Уви! Развитието в Общинския съвет тръгна в друга посока. Вероятно под диктовката на ГЕРБ се сформираха коалиции, обединения и алианси с цел да се изолират втората и третата по големина групи. И нелепи и популистки са обясненията, които даде председателката на Общинския съвет Ирена Коцева: така уж се били споразумели всички партии в предварителни разговори. Не ни убеди и в интервюто си на 19 ноември по местната телевизия, тъй като тя не отговаряше на поставяните й въпроси по същество.
Сега е времето да се помисли за преразглеждане на въпросите за заплащането и конструирането на Общинския съвет. Това очакват много граждани, участвали активно в изборите за местна власт.
Трябва да се намира разбирателство между съветниците, да се действа за благото на града и общината, а не за личното благо!
Петър Иванов

Leave a Reply