Благовец в квартала

Православната църква празнува на 25 март Благовещение – един от големите празници след Рождество Христово и Великден. „Благата вест” в нашия край отбелязваме с търкаляне на питки.
Една седмица преди този ден ръководството на клуба на пенсионера в Трети и Четвърти квартал покани членовете на клуба колективно да участват в празнуването му. Над 50 жени, включително и от други квартали на града ни, се отзоваха на поканата. Сборният пункт ни беше при моста на Бистрица, над Туристическата градина – на почистения и затревен наклон към брега на реката, облагороден с пейки за почивка. Тях използвахме като трапези за питките и за останалото към тях – сладка, халва, чубрица, кашкавал, сирене. А и времето позволяваше да заредим и обградим пейките, сядайки направо на едва наболата трева на земята. Настроението също бе празнично.
Изпълнихме най-напред ритуала по търкаляне на питките, символизиращ колелото на живота и поверието, че колкото по-дълъг е пътят на търкулнатата питка, толкова по-дълъг ще е животът на стопанина й. Вдигнахме наздравици. Разчупихме и си разменихме парчета от питките. Оформиха се компании. Имаше закачки, смях, веселие, песни, та даже и хоро извихме. Председателката на клуба Зорница Матина пък обиколи всяка компания, за да опита питките. Направени бяха и много снимки.
Разделихме се с вяра и надежда за нови подобни приятни срещи и изживявания. Дано да се сбъднат желанията ни. Това зависи и от нашата инициативност, упоритост и постоянство.

Елена Шехтанова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*