Зимни спортове, История, Новини, Спорт

Благодарим за щастливите мигове, шампионе!

Снимка: Георги Димитров, www.vesti.bg

Десетки именити личности проследиха в хотел „Рила” на 31 януари – навръх 60-ата годишнина на легендата Петър Попангелов, филма „Попангелов – от Боровец до Алпите”, заснет от екип на Българската национална телевизия през 2009 г.
Главна роля в лентата заемат баща и син Попангелови, а освен тях се изказват и знаменити спортисти и приятели на може би най-известната спортна фамилия от Самоков – носителите на Световната купа по ски Марк Жирардели и Андреас Венцел, деятелите Любомир Врингов, Георги Пирински, Костадин /Коце/ Коцов, Стефка Костадинова, Георги Янакиев-старши, Христо Ярловски, Цветан Сичанов…
Показани бяха родната къща на семейство Попангелови на ъгъла на улиците „България” и „Любен Каравелов”, училището на Попангелов-младши /понастоящем Център за социална рехабилитация и интеграция/, пътят, който е извървял до световния елит. Път, чиито връх е победата в слалома за Световната купа в Ленгрис, Германия, през 1980 г. Констатирано бе, че в спортната си кариера Попангелов-младши изминал със ските разстояние, равно на поне една обиколка на планетата Земя и е преминал край над 1 млн. врати по време на стартовете си…
С видеопоздрави по случай юбилейния му рожден ден Попангелов бе приятно изненадан от петкратния носител на Световната купа Марк Жирардели и от кавалера на Златната топка Христо Стоичков. „Спортистите цял живот се стремят да стигнат върха, а ти вече 60 години се спускаш от там”, обърна се Стоичков към юбиляря.
Попангелов бе отрупан с цветя, плакети и поздравителни адреси от името на президента Румен Радев, спортния министър Красен Кралев, председателката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, шефа на ски федерацията Цеко Минев, кмета Владимир Георгиев, председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, председателя на клуб „Рилски скиор” Георги Митев, фирмите „Бороспорт” и „Юлен”, много приятели и колеги. Всички бяха категорични, че без фамилията Попангелови и успехите на Пепи в ски спорта и зимните ни курорти е нямало да се развият толкова успешно.
Може би най-голямата награда за Попангелов обаче останаха думите на жена му Зоя, с която имат две прекрасни дъщери – Даяна и Петра: „Пепи е не само отличен спортист, но е и страхотен човек, съпруг и баща. Той е над материалните неща и е истинска звезда на фона на всичката парвенющина в България”.
В същия тон се изказа и Георги Янакиев-младши, на когото Попангелов-младши е кум. „Пепи си остана през годините истински земен човек и приятел”.
Сред множеството поздравления, думи, прегръдки и сълзи, се отличи и една купа, кръстена от известния спортен журналист Хайк Вахрам – Купа на приятелството. Тя бе връчена на Попангелов с благодарност за всички щастливи мигове, които е донесъл на българите през годините.
Накрая бяха запалени и свещите на красивата торта със скиорски елементи, а присъстващите дълго разговаряха за миналото, настоящето и бъдещето на ски спорта и за всички онези незабравими мигове, които Попангелов е доставил на любителите на белите спортове у нас.

Делян Василев

Leave a Reply