Здраве, Новини, Читателски

Благодарим, самоковски медици!

В тези трудни дни, когато държавата и здравната ни система са изправени пред сериозни трудности и предизвикателства, самоковските лекари продължават самоотвержено и всеотдайно да извършват своите професионални ангажименти.
Въпреки тежката загуба на нашата майка Василка Георгиева изказваме огромните си благодарности към специалистите от „МБАЛ–Самоков” и „Спешна помощ” за това, че в продължение на една седмица се бореха за живота й.
Ние, нейните дъщери, живеем от няколко години в чужбина и поради тази причина обстоятелствата около здравословното състояние на нашата скъпа майка ни завариха неподготвени и силно ни притесниха. Трябваше всички мерки да се  предприемат по телефона и на хиляди километри от родния дом. Това беше предизвикателство и тревога за нас и едва ли щяхме да се справим без силната подкрепа от страна на нашите близки и познати в Самоков, както и благодарение на намесата на самоковските лекари.
На 24 март /вторник/ подадохме сигнал на телефон 112, след като научихме, че майка ни се намира в тежко здравословно състояние. Непосредствено след това на домашния ни адрес бе изпратен екип на „Спешна помощ” с фелдшера Богдана Гирова. След преглед бе установено, че майка ще трябва да се лекува вкъщи и не е наложително да бъде приета в болницата. Около два часа по-късно ние разбрахме, че състоянието й се влошава. Силно притеснени, потърсихме личния лекар д-р Бубураков. Наложи се да повикаме за втори път екип на „Спешна помощ”, а със съдействието на личния ни лекар там майка ни я очакваше д-р Скелина. На място бяха извършени изследвания от началника на Кардиологичното отделение д-р Кабрански.
По спешност майка ни бе изпратена в София, в „Сити клиник”, а оттам и в спешната помощ на УМБАЛ „Св. Анна”. Всичко това се случва в рамките на същия ден.
От болница „Св. Анна” получихме обаждане, че пациентката е в добро състояние и с молба да си я приберем вкъщи колкото е възможно по-бързо. Важно уточнение тук е, че действието се развива в 23:00 часа вечерта. За придвижването до дома й в късните часове се погрижиха внукът й Лъчезар и зет й Николай.
Всъщност състоянието на нашата майка ни беше описано от софийските лекари като стабилно и добро, което изобщо не отговаряше на истината. Майка ни не беше контактна и видимо не беше никак добре. Дори не успяваща да разпознае близките си. Въпреки това те я бяха изписали от болницата.
Притеснени от случващото се, няколко часа по-късно позвънихме отново  на тел. 112 заради критичното състояние на майка ни. Отново със съдействието на личния ни лекар д-р Бубураков тя бе откарана с линейка в „Спешна помощ”, където за нея се погрижиха д-р Ковачка, д-р Скелина, д-р Кабрански и целият медицински екип. Те направиха скенер, кардиологични изследвания и всичко друго необходимо.
След извършените прегледи майка ни бе приета в Кардиологичното отделение на „МБАЛ–Самоков”. Там за нея положиха грижи д-р Кабрански и старшата сестра Радостина Дюлгерова. В отделението всички специалисти се бориха в продължение на една седмица за живота й. Наред с тях до нея беше и нашата болногледачка Добринка Миленкова, която положи толкова много усърдие и се грижеше за нея сякаш е близка роднина. Тя е сърцат човек, който даде всичко от себе си майка ни да не се чувства сама.
Сърдечни благодарности за положените грижи и прекрасно отношение от страна на медицинската сестра Илина Кирова. Тя за нас е не само медицинско лице, но и страхотен човек и приятел. Благодарни сме и на Васил Божичков за подкрепата и информацията, която ни даваше.
Сърдечни благодарности и на нашите близки и познати, които бяха нашите очи, уши и ръце. Огромни благодарности на Мария Недялкова, Гергана Кочева, Захари Велчев и чичо Витко за приятелското рамо.
Изказваме благодарност на сладкарница „Захарно петле” и Снежана Кибарова, на цветарски магазин „Магнолия” и Радост Павлова, както и на погребална агенция „Ник ООД” – Мария и Николай.
Благодарни сме на всички, които ни оказаха подкрепа.

Дъщерите Надежда Дикова, Милка Гайдарова и техните семейства

Leave a Reply