Култура, Новини, Статии, коментари

Благодаря ти, Пантелей! Дано има кой да се учи…

Не съм изкуствовед, още по-малко – специалист по театралните рецензии. Искам само да кажа две добри думи за играта на актьорите и специално на Пантелей Гаврилов в т. нар. сериозна комедия на Панчо Панчев, представена вече няколко пъти през този месец от театъра и младежката театрална студия при читалище-паметник “Отец Паисий”.
В нашия вестник вече излязоха публикации, посветени на спектакъла и на 150-годишния юбилей на самоковският театър, който се чества с тази пиеса.
Специално искам да изтъкна играта на Панталей Гаврилов в ролята на директора на училището. Както отбеляза позната преподавателка, той играе така, сякаш цял живот е ръководил учебно заведение.
Сценично присъствие, говор, мимика, жестове, контакт с колегите и с публиката – всичко това Панталей наистина владее. И го показва по най-добрия начин. Откроява се. Рядко може да се види такова силно и точно превъплъщение. Бих казал, че и професионални актьори има какво да “вземат” от него. Гаврилов е сътворил и сценичната адаптация на пиесата.
Някои могат да го причислят дори към ветераните на самоковския театър, но мисля, че той просто кипи от енергия. Той има още много какво да даде на самоковска сцена, а и при евентуални гостувания, на фестивали и пр.
Макар и в епизодична роля, Васил Михайлов, както винаги, е “на ниво”. Добри попадения има и сред младите участници в спектакъла.
П. Гаврилов изгради запомняща се роля и в предишна изява на читалищния театър – “Самотен остров в открито море”. Да не говорим за негови по-предишни силни роли от минали години и десетилетия.
Благодаря ти, Панталей! Дано твоята театрална магия осени и младите момчета и момичета, които сега се пробват на голямата сцена…

Тодор Попов

Leave a Reply