История, Култура, Новини

Благодетелят Пит Майер намери вечен пристан в Дома за стари хора

Необичайно събитие развълнува на 26 септември работещите в Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови”, обитателите му и местната общественост – полагането тук на урна с праха на благодетеля на дома Пит Майер.
В завещанието си най-големият спонсор на дома – представителят на холандски фонд Пит Майер, написал част от праха му да бъде погребана в самоковския дом за стари хора. Явно оттук са едни от най-скъпите преживявания на дарителя в благородната му хуманитарна дейност. Осигурени са били 150 хил. гулдена за завършване на новата сграда на дома, за цялостното обзавеждане, а през 2005 г. е бил закупен и нов микробус, пригоден за нуждите на възрастните хора. Майер е развил активна благотворителна дейност и в цялата страна. Общо в България 100 големи камиона са доставили различно обзавеждане за домове за стари хора, за детски градини и болници.
За да се отдаде почит към делото и паметта на благодетеля в двора – пред централния вход на дома в Самоков, тези дни е бил оформен специален кът с подготвено място за урната с праха на Пит Майер и паметна плоча с надпис „Piet Meijer – основен дарител на Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови”. С благодарност от жителите на Самоков”.
В съботния ден на 26 септември в дома гостуваха, посрещнати с хляб и сол, близки на Пит Майер – съпругата, дъщерята и тримата му сина, за да изпълнят последната заръка на скъпия покойник. Директорката на дома Виолетка Павлова разказа за голямото дело на холандския спонсор. Тя изрази изключителна признателност от името на ръководството на дома и домуващите за направеното, за помощта и съпричастността в изминалите трудни години.
Зам.-кметът Васил Сайменов благодари от името на Общината и на самоковските граждани за оказаната навременна помощ – „постъпка не само достойна за уважение, но и за подражание”. Той увери, че Общината ще полага грижи направеното да се пази и обогатява.
От името на своите близки Роланд Майер благодари, че могат да направят това, за което баща му е мечтал. Синът разказа за благотворителната дейност на баща си и подчерта, че Пит Майер осем пъти е идвал в България и е споделял, че тук има гостоприемни хора и много добри приятели.
„Този дом беше най-големият му проект. Беше щастлив, че може да помогне. Затова и малко преди да почине през януари тази година каза, че най-голямото му желание е част от праха му да бъде донесена тук. Ние, роднините му, сме щастливи, че осъществяваме желанието му”, добави Роналд Майер. Той благодари за всичко направено в израз на уважение към баща му и подари семейна снимка, която да се постави на подходящо място.
Близките на благодетеля разпръснаха на тревата част от праха, а урната поставиха в определеното й място. В този вълнуващ момент за тях и за всички присъстващи в очите на мнозина проблеснаха сълзи.
Събитието уважиха народният представител д-р Красимира Ковачка, зам.-кметът Сия Шехтанова, служители от дирекция „Социално подпомагане” и от Общината, граждани.
Гостите, които имаха възможност да разгледат помещенията на дома и да разговарят с настанените тук възрастни хора, изразиха надежда, че ще могат да продължат делото на Пит Майер и да помагат на дома.
Даден бе и коктейл.

Евгения Попова

Leave a Reply