Култура, Новини, Образование, Снимки

Благотворителен базар и концерт за новата зала на ДГ „Зорница” /СНИМКИ/

Нови постъпления в подкрепа на кампанията „Старт за шампиони” на детска градина „Зорница” бяха събрани на благотворителните базар и концерт в читалище-паметник „Отец Паисий” на 31 май.
Както „Приятел” вече писа, кампанията цели набирането на средства за изграждане на зала за културни и спортни занимания като пристройка към сградата на детското заведение. Изготвен е идеен проект, а за строителството по предварителна оценка са нужни около 70 хил. лв.
Голяма помощ на ръководството на „Зорница” в това отношение оказват Общественият съвет и родителското настоятелство. Артикулите на базара /с надслов „От сръчните ръце на мама”/, открит във фоайето на читалището преди концерта, набързо бяха разграбени. Родители на деца от „Зорница” бяха украсили оригинално чинии, а предлагаха и саксии с цветя, гривни, късметчета, картички, всевъзможни сувенири и вкуснотии.
После салонът се изпълни до краен предел, а не малко хора останаха и прави. „Благодаря на родителите за отдадеността им към нашата кауза. Показахме, че заедно можем повече”, подчерта директорката Евелина Големинова.
Кметът Владимир Георгиев изрази радостта си, че толкова много хора са обединени от благородна цел и връчи свидетелствата на абитуриентите на „Зорница”. Георгиев изтъкна, че Общината съдейства на детското заведение с ремонт на покрива и добави, че голямата цел е детските градини да са не само външно красиви и привлекателни, но и да бъдат функционални, полезни за здравето, обучението и възпитанието на децата.
Крак на сцената с няколко изяви повлякоха бъдещите първокласници. След тях с валс, спортни и фолклорни танци се изявиха и останалите групи, включително и най-малката – яслената. Пред зрителите изгряха и красивите мажоретки, и малките „войници” с родни трибагреници. Вицовете на малкия Иво предизвикаха бурен смях сред присъстващите, негови „колеги” пък рецитираха родолюбиви стихове. Направи впечатление активното участие при подготовката и провеждането на концерта на музикалната ръководителка Радостина Симонова, на останалите учителки, включително на Десислава Стоянова, влязла и в ролята на забавната водеща. Режисьор на детския спектакъл пък бе Весела Колешанова.
Гости бяха игрохорците с ръководител Роза Попова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Концертът завърши с музикално изпълнение на „Аз съм българче” от абитуриента Яни, подкрепян от своите връстници.
Голяма изненада очакваше в края учителките Величка Ляпова, Емилия Джупанова и леля Любче /Любка Георгиева/, както я познават децата. Трогателен жест към тях и към директорката Големинова направиха родителите на децата от втора група , които им връчиха красиви букети с благодарност за внимателното отношение и грижите за малчуганите. Грамоти за най-добър учител с подписите на всички деца получиха В. Ляпова и Ем. Джупанова, а леля Любче пък заслужи грамота за най-добър приятел на децата.
Особено вълнуващ бе моментът за Величка Ляпова, която след десетки години всеотдайна работа в сферата на образованието в Самоков излиза в пенсия. Навръх 24 май тя бе удостоена и със сребърния почетен знак на Община Самоков.
Заедно с г-жа Ляпова в заслужена почивка излизат и други достойни представителки на учителското съсловие в „Зорница” – Иванка Георгиева и Надя Драганова, както и медицинската сестра Елка Раденкова.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1724625507567391

Leave a Reply