Близо два часа неспирни хора на Деня на Яворов в Бели Искър

Почти два часа без отдих продължиха народните хора на площада в Бели Искър, където на 14 септември за втори път, след впечатляващия дебют през миналата година, се състоя Ден на Яворов.
Известно е, че оттук, от Бели Искър, са поемали през границата хайдушките чети в началото на миналия век под ръководството на Яворов и други войводи, за да се борят за освобождението на българите в Македония. Наскоро над селото бе възстановена и Каменната колиба, която е служела на хайдутите за сборен пункт, скривалище и наблюдение.
Сега, навръх Деня на Яворов, в селото гостува прочутата „Огражденска четворка” с оркестър „Гайтан”. Музиката и песните сякаш нямаха край, продължиха и на тъмно, а хорото се виеше не на два и три, а на четири и пет ката и на него се бяха хванали не само танцьорите от гостуващата трупа, но и десетки жители и гости на Бели Искър.
Отрадно впечатление направи присъствието и играта на мнозина млади хора. Млади и стари сякаш не знаеха умора. Стана един наистина народен празник – поклон пред българщината, пред живота и делото на поета-революционер и неговите съратници.
Гостите от „Огражденска четворка” и „Гайтан” изразиха признание на Община Самоков, на кмета Владимир Георгиев и на читалище „Стойне Ангелов” в Бели Искър за поканата да участват в това забележително тържество.
С прекрасни изпълнения се изявиха и жените и децата от селото, както и мъжката певческа група с ръководител Страхил Галев към читалището в Бели Искър.
В началото пък от пътуващото читалище „Бащино огнище” представиха малко известни данни за живота и делото на Яворов. Рецитирани бяха „Две хубави очи” и други чудни творби на безсмъртния ни сънародник, свързал своя житейски подвиг с нашия край.
На традиционното вече събитие присъстваха и много гости, сред които бе и кметът на общината Владимир Георгиев.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*