Близо три часа веселие на Празника на картофа в Самоков

На традиционния вече Празник на картофа в града ни повече от два часа и половина се пяха песни, играха се хора и се възхваляваха качествата на прочутите в страната ни, а и извън нея, самоковски картофи. Празникът се състоя за трета поредна година и за втори път пред зала „Самоков”, на открито, в събота, на 12 октомври.
Люба Кленова, изпълняваща длъжността кмет на Самоковска община, поздрави топло събралите се и изтъкна, че ако има три неща, с които да се гордее Самоков, това са богатата история, невероятно красивата природа и изключително вкусните картофи.
Самоковският картоф е запазена марка в страната ни вече близо два века. Този толкова полезен и ценен продукт е внесен у нас за първи път през далечната 1835 г. от самоковския възрожденец, борец за църковна независимост, полиглот и стопански деятел Димитър Смрикаров.
Разбира се, за получаването на високи добиви от картофите освен подходящите климатични условия и трудолюбието и опита на стопаните, са необходими и модерна техника, и повече познания. След спада през последните десетилетия е време за нов подем в картофопроизводството в района.
Ръкопляскания и овации на празника предизвикаха песните на смесения фолклорен състав и на мъжката фолклорна група при читалище „Стойне Ангелов” в Бели Искър, както и играта на малките танцьори от ансамбъл „Рила” с ръководител Кирил Амбарков.
Много поклонници събра пътуващият кулинарен театър на популярния от телевизионния екран корифей на готварското изкуство Иван Звездев. Неговите синове пък показаха, че могат да го наследят и в занаята му. С тях и със своята помощничка Звездев приготви в голям казан чудесна картофена гозба. При приготвянето й майсторът-кулинар даде по микрофона подробни пояснения за самия процес на готвенето, подчерта уникалните качества на картофа, разнообразните начини за ползването му, а изрази и увереността си, че най-вкусна е българската кухня. Накрая пък почти всеки присъстващ си тръгна с пълна кофичка от още топлата манджа – свинско с картофи.
Междувременно неведнъж извисяваха глас певците Анна-Мария и Александър Александров-Алекс. Кларнетистът Злати Петров и танцовата формация „Български ритми” също допринесоха много за приятното настроение. Хора, поведени от момък с родния трикольор в ръка, се виха дълго време не само на сцената, а и долу, сред множеството.
Тържеството уважиха и секретарят на Общината Ангелина Вангелова, екскметът Елена Каменова и др.
За разлика от миналата годинва, когато в деня на празника времето бе мразовито, сега слънцето бе съвсем благосклонно и картофената фиеста продължи дори и след като обяд превали.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*