Атлетика, Новини, Спорт

Близо 150 бивши и настоящи състезатели на самоковската атлетика се събраха на паметна среща

  1. Спортен клуб “Рилски атлет” отбеляза с емоционална среща на 6 октомври своята 25-годишнина. Близо 150 бивши и настоящи атлети, свързани по един или друг начин със Самоков, се събраха, за да си припомнят свои славни моменти и да поговорят за любовта си към Царицата на спортовете. Сълзи от радост, разменени хиляди усмивки, нови познанства и възраждане на стари приятелства съпътстваха вълнуващата вечер.
    Всички присъстващи станаха на крака и дълго аплодираха две заслужили дами – двукратната олимпийска медалистка в скока на височина и първа световна рекордьорка на България Йорданка Благоева, която от близо 20 години живее в къщата си във вилна зона Мечката, и медалистката от световни и европейски първенства и национална рекордьорка в средните и дълги бягания от 1500 до 10 000 метра Даниела Йорданова, която е бивша възпитаничка на треньорите Драголюб и Цанка Спасови в СУ “Никола Велчев”.
    “За всяко събиране е чест да има такива хора, които са направили толкова много за родната атлетика”, изтъкна Добромир Карамаринов – президент на родната федерация, първи вицепрезидент на Европейската и президент на Балканската атлетическа асоциация. Той изтъкна и значимата роля на “Рилски атлет” в съвременната българска атлетика, която се изразява най-силно при отлично организираното европейско първенство по крос кънтри в района на Широката поляна край Боровец в края на 2014 г. “С този шампионат Самоков остави неизлечими следи в европейската атлетика! Нито преди, нито след това домакините на първенствата по крос кънтри в Сърбия, Франция и Унгария не успяха да предоставят такова предизвикателно трасе”, подчерта Карамаринов. 60-годишният сливналия връчи и почетен плакет на председателя на клуба Славейко Гергинов.


Кметът Владимир Георгиев пък заяви, че откакто се занимава с обществена дейност, не познава толкова силна връзка между клуб и федерация. Той връчи красиво оформен на дървена рамка поздравителен адрес и колаж с паметни фотоси на Сл. Георгинов и секретаря на клуба Костадин Чифлиджанов, както и цветя на наставничката Любослава Николова.
“Аз съм един истински щастлив човек, защото попаднах на страхотни хора в Самоков. Чувствам, че всеки от присъстващите е дал частица от себе си за развитието на атлетиката в града и заслужава силни аплодисменти”, емоционална бе в приветствието си Даниела Йорданова.


Не по-малко искрена и позитивна в изказа си бе и по-опитната Йорданка Благоева. “Щастлива съм, че съм попаднала в този край – тук се чувствам отлично, а работим добре и с кмета Георгиев. Самоков определено е спортен град”, сподели личните си впечатления европейската шампионка в скока на височина в зала от 1972 г. Тя подчерта, че младите атлети трябва да бъдат горди и отговорни, защото имат честта да представят своя клуб, град и държава. “Всеки може да бъде в бара и дискотеката, но малко са избраните да се занимават със спорт. Дерзайте! А ние, с вече прошарените коси, трябва да ви помагаме, за да се развивате. Вярвам, че заедно ще превърнем България в място, където да живеем по-комфортно, да се обичаме и да се усмихваме повече”, заключи г-жа Благоева.


Двете с Даниела Йорданова, Д. Карамаринов, кмета Георгиев, Сл. Гергинов и К. Чифлиджанов, заеха централни места в заведението редом народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев, представителите на Федерацията по лека атлетика Антон Бонов, Диян Драшков и Румен Рангелов, бившия председател на секцията по лека атлетика към спортно-физическо дружество “Рилски спортист” Захари Стоилков, бившите председатели на “Рилски атлет” Людмил Златков и Людмил Яначков, члена на Управителния съвет на клуба Николай Вуков и съпругата на основателя и първи директор на Спортното училище Никола Велчев – Тинка Велчева.
Часовете бързо се изнизаха в другарски раздумки, напоени със сълзи от радост, наздравици и сподавени с мъка спомени за отишли си рано-рано самоковски атлети.
За хубавото изживяване помогна и известният спортен журналист и водещ както на сутрешния блок на БНТ “Денят започва”, така и на празничната вечер в Самоков Илия Илиев. Присъстващите бяха сърдечно поздравени и от участници във фолклорния танцов ансамбъл “Самоков” с ръководител Борислав Искрев.
Накрая сякаш никой не искаше да си тръгва. За да направят раздялата си по-лека виделите се отново след дългогодишно прекъсване спортисти си размениха телефонни номера и си обещаха в бъдеще графикът на тези срещи да се сгъсти максимално.

Делян Василев

Leave a Reply