Близо 4000 лв. блоготворително събра „Самел-90” на великденски конкурс-базар на яйца и козунаци

Много емоции, красота и вкуснотии съпътстваха благотворителния базар-конкурс „Писано яйце и великденски козунак „55 години Самел-90 АД”, организиран от завода на 24 април.
Десетки хора, фирми, малки и големи учреждения и училища се представиха със свои продукти – вкусен козунак с празнично лого и надпис или пъстри, изписани и уникални сами по себе си яйца – самостоятелно, в кошница и дори във формата на венец.
„Благодаря, че уважихте нашата инициатива и се надявам тя да намери своето продължение в бъдеще”, приветства гостите изпълнителният директор на „Самел-90” инж. Петър Георгиев. Той отдаде дължимото и на Инициативния комитет с председател Мария Попова, който отговаря за поредицата инициативи във връзка с 55-годишнината на най-голямата самоковска фирма.


Изделията бяха оценявани от жури с председател Здравка Радойкова, което определи за по-по-най козунакът на ОУ „Христо Максимов”, закупен впоследствие за 80 лв. от бизнесмена Александър Боев. Второ място зае ученикът в ПГ „Константин Фотинов” Иван Георгиев, чието обредно изделие бе продадено срещу 65 лв. на Вяра Конярска. Сдружение „Върхът-Мальовица 2013” от Говедарци пък представи комплект от козунак, яйца и домашно кисело мляко, за който бе удостоено с третото място, а на вкуснотиите срещу 60 лв. се наслади инж. Анета Петкова. Отличени бяха и най-големият козунак – на домакините от стола на „Самел-90”, продаден за 90 лв. на д-р Христина Наумова, както и произведението на НУ „Станислав Доспевски”.


Първенец при писаните яйца стана представителят на домакините Димитър Даргов с празнично оформено с фирменото лого яйце, което се продаде за рекордните 200 лв. Второто място заеха големите щраусови яйца, които младата Жени Стоянова бе превърнала в изящно изкуство, оценено на 70 лв. от Елена Георгиева. Кошницата с пъстро боядисани яйца на домакините от стола бе удостоена с трето място, а поне до Великден тя ще краси срещу 40 лв. дома на инж. Пламен Ангелов. Творенията на СУ „Отец Паисий” и ОУ „Неофит Рилски” също бяха отличени и продадени за по 25 лв.
Авторите на класираните на призови места получиха награди от организаторите. Останалите продукти пък бяха изкупени за няма и час, като така присъстващите дадоха своята подкрепа за благородната кауза. Представител на хотел „Рила” пък дари на място събрани предварително средства. От „Самел-90” пък обявиха, че със събраните общо 3932.10 лв. ще подпомогнат хора в нужда и Центъра за социална рехабилитация и интеграция.


„Искам да си спомним, че празникът не се отнася до агнето, яйцата и козунака. Нека се сетим за значимостта на Великден и за това какво наистина значи той за нас: да насочим очите си към Господ и към неговите добродетели; да си спомним за това, че той даде живота си за нас. Нека помагаме на другите хора, да се уважаваме и обичаме, нека да няма злоба и гняв между нас. Всички заедно можем да направим така, че не само лампите на „Самел”, а и самите самоковци да светят и да излъчват християнските добродетели”, възкликна в емоционалното си слово Елена Георгиева, член на Съвета на директорите на предприятието.
Броени дни след Цветница няколко щанда с красиви цветя от фирмените разсадници „хващаха” погледа на присъстващите, много от които се поблазниха да украсят дома си с петуния, циганче, мушкато…

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*