Новини, Шарен свят

Близо 50 каруци в Самоков вече са регистрирани

Около 50 заявления за регистрация на каруци са подадени вече в Общината. На повечето каруци, чиито стопани са подали документи, са поставени вече и регистрационни номера.
Мерките са предприети въз основа на заповед на кмета от 22 април т. г. Създадената работна група е посетила Седми квартал, където са съсредоточени и най-много превозни средства с животинска тяга. Служителите са предоставили информация на техните собственици, свързана със задължението за регистрация. Раздадени са им били и образци за заявления.
Първия номер, както съобщиха от общинската администрация, е  получил най-старият каруцар Янко Янков. За предишен период –  до май т. г., т. е. преди да подаде заявлението си за регистрация, той бил платил 200 лв. за съставени му актове. Сега е доволен, че вече е регистрирал каруцата си и е законен собственик.
Според изготвен от комисията доклад до края на април са били съставени 503 акта. Предприетите строги мерки през последните месеци се основават на приети от Общинския съвет решения и документи, които регламентират регистрацията на превозните средства с животинска тяга.
Регистрацията ще бъде от полза и ако превозното средство е в нарушение, тъй като това ще даде възможност за бързо установяване на собственика и налагане на съответното наказание. Преценява се още, че регламентирането ще позволи да се осъществява и ефективен контрол за предотвратяване на замърсяването на обществени пространства от животните, ако са без подпаски.
Регистрирането на каруци в Общината продължава. От местната власт предупреждават, че нарушителите ще бъдат санкционирани, като може да се стигне и до конфискация на каруци.
Със съдействието на кметовете на населени места ще бъдат засилени и проверките за регистрация на каруци по селата.

Leave a Reply