Култура, Кухня, Новини

Бобфест в Радуил за 11-и път!

Главният организатор Димитрина Божилова приветства участниците във фестивала в присъствието на кмета на общината Владимир Георгиев и кмета на Радуил Любомир Димитров. Отслужен бе и водосвет.

Хиляди жители и гости на Радуил се радваха на 31 август и 1 септември на 11-ия международен фолклорен фестивал “Бобфест 2013”. На откритата сцена на площада и в читалище “Христо Ботев” от сутрин до късно вечерта, че и след полунощ, се вихриха буйни хора, звучаха обичани песни и свирни, разказваха се преживелици от миналото, имаше смях и закачки, пресъздадени бяха и местни обичаи и ритуали. Над 60 бяха ансамблите, съставите, групите и индивидуалните изпълнители, които показаха своя талант тук.
Повече от десет изложби пък съпътстваха фестивалната програма. Местни и гостуващи майстори и занаятчии, както и представители на Асоциацията за развитие на изкуството и занаятите /АРИЗ-7/ радваха очите на присъстващите и, разбира се, пласираха част от показаното на сергиите и щандовете във фоайето на читалището и залите на кметството. Най-впечатляващи бяха вкусотиите, създадени от бобените зърна, вкусните и красиви манджи на традиционната кулинарна изложба.
А пък да не говорим за онази вкусотия, която и на този празник сготвиха неуморимите готвачки в двора на местната църква “Рождество на Пресвета Богородица” Става реч за уникалния и през двата дни голям бобен курбан-чорба, подправен с чубрика, джоджен и магданоз. Тази годината на огъня в двора на Светата обител къкриха три големи казана с по над 200 литра чорба, от която всички опитаха, както се казва, на корем.
По традиция началото на фестивала бе дадено с гръм на бобеното топче. Тази година оръжейник бе известният Орлин Делибалтов от Бобов дол, баща на още по-популярния певец Борис Дали. Празникът тръгна с водосвета и благословията на протойерей Костадин Стоянов, с топлите приветствени слова на кмета на Самоковска община Владимир Георгиев, на кмета на Радуил Любомир Димитров и на председателя на тричленното жури акад. Иван Тодоров.
Отново главен организатор на фестивала бе неуморимата и всеотдайна Димитрина Божилова, която нито за миг не пропусна да посрещне гостите, да им благодари за участието и да ги поздрави за чудесните изпълнения.
Началото на първия фестивален ден дадоха самодейците от фолклорния ансамбъл “Разметаница” от Бобов дол с художествени ръководители братята Бойко и Александър Седефчови от читалище “Просвета” в миньорския град. С прекрасните си изпълнения младите продължители на българския фолклор буквално взривиха многобройната публика, окупирала селския мегдан. Така бе и в началото на втория ден, когато на откритата сцена играха самодейците от фолклорната група “Жупа” от сръбския град Александровац с ръководител Мича Цветкович. Те заслужиха и една от двете големи награди на “Бобфеста” – статуетката “Златен боб”, връчена им от кмета на Радуил г-н Димитров. Овации заслужиха и самодейците от Горна Василица, община Костенец, пресъздали обичаите “Бъдни вечер” и “Коледари”; след тях пък кукерите гониха лошотията и злото.
Специална награда от АРИЗ-7 заслужиха самодейците от кюстендилското село Жабокрът – женската фолклорна група “Славей” и мъжката “Струмски напеви” при читалище “Съгласие” с художествен ръководител Милена Стоименова. Награди от АРИЗ-7 получиха за своите кулинарни вкусотии и майсторките от село Долна Малина, община Елин Пелин, Сандански и отново Жабокрът. Много добро впечатление с буйните си танци направи и състав “Ромски ритми” при самоковското читалище “Светлина” с ръководител Силвана Георгиева, представил ромска сватба и ритуала “Къносване”.
Заря и многокатови хора до след полунощ украсиха края на първия фестивален ден.
Късно в неделя вечерта журито обяви победителите и връчи наградите. Статуетката “Златен боб” заслужиха фолклорната група “Азалия” и танцовият състав от Багренци, Кюстендилско. Певческите групи от Ихтиман и София – “Красна поляна”, пък получиха медалите “Златен Фасулицър” за обработен фолклор. От танцовите трупи с отличията се окичиха “Разметаница” – Бобов дол, фолклорен клуб от Стара Загора и състав “Чинарче” от София. Със златни отличия, дипломи и грамоти от Радуил тази година се завърнаха по родните си места и певческите групи за автентичен фолклор от самоковските села Клисура, Алино и Белчин, както и от гр. Сандански, Овчарци, община Сапарева баня, трио “Авлига” от Дупница, съставите от Жабокрът, Крайнинци и Пещера, Пернишко, софийският ансамбъл “От извора”.
Всички участници и гости имаха възможността да разлистят и прочетат новия празничен брой на в. „Радоил”, да се разходят до чешмата в памет на Николай Хайтов, работил и живял в селото, както и да запалят свещичка в някои от 11-те параклиса, църкви и манастири, пръснати в тази малка Радуилска Света гора.
За поредна година фестивалът бе подкрепен организационно и финансово от Община Самоков, Министерството на културата, кметството в Радуил, местното читалище „Хр. Ботев”, многобройни спонсори – фирми и частни лица. Участниците показаха и своето уважение към паметта на основателя на фестивала – Георги Божилов-Гебо.

Любомир Кузев

Младежката танцова трупа „Разметаница” от Бобов дол

Танцьорите от Александровац, Сърбия

Leave a Reply