Бобфест в Радуил – на 6 и 7 септември

Медалът “Златен фасулицър”

Стана бобът цар и господар,
за радуилеца – най-скъп дар…

В най-трудните години на демократичния преход Георги Божилов-Гебо създаде един празник, какъвто никъде по света няма. Посветен на радуилското бяло злато – бобът – минал през столетията, но останал като най-важното ястие на нашата трапеза. Дали е варен, задушен, пържен или маринован, той е сладък, маслен, ухаещ на чубрика, магданоз и джоджен.
Затова му бе дадена зелена светлина през 2003 г. И потекоха към красивото рилско село Радуил поточета от хора от всички краища на родината, че даже и от съседните страни. От година на година тези поточета стават все по-пълноводни, наедряват, защото у нас хората обичат своите традиции, нрави, песни и хора.
За всеки Бобфест се дава сигнал с Бобеното топче, изработено от сливналията Николай Султанов. Негово дело са и двете статуетки „Златно бобче”, които по традиция се връчват на най-добре представилите се български и чуждестранен състав. Султанов изработи и медалите „Златен Фасулицър”, които журито, начело с акад. Иван Тодоров, връчва на най-добрите.
Сценичните платна, грамотите и дипломите се рисуват от нашия най-отдавнашен приятел Валери Александров-Валекс. Други приятели – майстори на керамиката, стъклото, гоблените, живописта, графиката, дърворезбата и други художествени занаяти всяка есен безвъзмездно предлагат своите творби за традиционните изложби в читалището и кметството в Радуил.
Христо Станков, шеф на Фолклорен център „Нестия”, осигурява озвучаването и осветлението.
Пеньо Иванов, шефът на АРИЗ-7 /Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите/, майстор-готвач, е човекът, който всяка година взема участие в празника, а това лято той ще бъде главният майстор на бобената чорба и заедно с радуилските кулинарки ще приготвят през двата дни над 600 порции в т. нар. Тавичка на шефа.
Художникът от Сливен Борис Дамянов, фотографът Дончо Донев, редакторите и сътрудниците на в. „Стършел”, които редовно предоставят свои творби за в. „Радоил” и за изложбите, също ще са сред участниците. Любо Кузев от Долна баня взема участие като репортер на програма „Хоризонт” на БНР и на „Софийски вестник”, отразява и рекламира Бобфеста.
Голяма помощ и съдействие оказва на организаторите и кооперация „Самопомощ” в Радуил.
Много са още тези, които помагат да подготвим празника така, че с всяка изминала година самодейните колективи, които участват, да стават все повече.
На празника играят и кукери, които прогонват злото далече, за да ни бъде весело през тези два дни.
Не мога да не спомена благословията на протоиерей Николай Аршинков, който разреши в двора на църквата в дните на фестивала да къкрят и сладко да ухаят казаните с радуилския боб. Над вкусната чорба, която е за гостите, винаги се трудят няколко радуилки начело с известната баба Стефана и успяват да се справят с тази нелека задача.
Благодарност заслужават и Община Самоков, кметството, читалището и училището в Радуил и всички жители на селото, които се включват в подготовката и провеждането на празника.
Ще има и изненади. Елате и ще станете част от тази страхотна обстановка и атмосфера, които ще се създадат в Радуил в събота и неделя!

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*