Култура, Новини

„Бобфест 2017” в Радуил – фолкмагия с бобен привкус

15-ият юбилеен „Бобфест 2017” в началото на септември е посветен на хората, които през всичките тези години помагаха фестивалът да стане действителност – на самодейците от села и градове, които идваха в Радуил с голямата си обич и отдаденост към народните песни, хора и свирни, към народните нрави и обичаи. Но най-вече традиционният юбилеен фестивал е посветен на Георги Божилов-Гебо – неговият създател и организатор; родолюбецът, който прослави радуилския боб не само в България, но и по света.
Гебо доказа, че едно т. нар. простичко семе е голяма работа. Заедно с приятели, съмишленици, познати и гости ние всяка година в това красиво рилско село, наречено от дядо Вазов „рай”, празнуваме в чест на боба. Смирненски, лекувайки се от чистия въздух, тук написа няколко от най-хубавите си стихове. Николай Хайтов, практикувайки своята професия на лесничей, също създаде тук доста разкази. А ако се върнем в миналото, ще съзрем Апостола, който е намирал подслон в Радуил, ще открием между страниците на историята и подвизите на Цвятко войвода.
В днешно време селото се гордее с постиженията на Иванка Бонова – лекоатлетка, Николай Джугански – футболен съдия, Даниела Дашева – професор, бивш министър на младежта и спорта. От Радуил е парашутистът и летец Ангел Доински. Прочухме се и с алпиниста Людмил Георгиев Янакиев.
Има още с какво да се похвалят радуилци – с красивата църква „Рождество на пресвета Богородица”, която през 2000 г. чества вековен юбилей. Построени са и 11 параклиса, имаме си и манастирче. По идея на Гебо бе изградена възпоменателна чешма за Николай Хайтов. Проектът бе на сина на писателя Александър Хайтов, а строителството бе извършено от бригадата на Николай Угринов. Не може да не споменем бившия кмет Иван Андреев, вече покойник, който всеотдайно помагаше за провеждането на „Бобфест”-а. Негова беше и идеята във фоайето на читалището да се постави възпоменателна плоча на Гебо, изготвена от Борис Дамянов, художник и наш приятел от Сливен.
Надяваме се, че сегашният кмет Любомир Димитров, читалището, училището, кооперацията, ловната дружинка, цялото село ще съдействат за успешното провеждане на фестивала. Готвачките, начело с баба Стефанка, ще приготвят вкусната бобена чорба в двора на църквата, чиито председател на настоятелството е протоиерей Николай Аршинков.
Искам да изкажа искрената ни благодарност към акад. Иван Тодоров, председател на журито, към Христо Станков, шеф на „Нестия” – за озвучаването и заснемането на празника, на Валери Александров-Валекс – за изработването на покани, плакати, грамоти и дипломи, на покойния вече Николай Султанов от Сливен за изработените награди „Златно бобче” и медали „Златен Фасулицър”, искинско топче, с което се гърми при откриването на „Бобфест”-а, на журналиста от Долна баня Любомир Кузев, който винаги отразява фестивала по програма „Хоризонт” на Българското национално радио „Хоризонт” и в пресата. Не малко признателност заслужава и майстор Велян Захариев от Радуил, който прави богати изложби от дърворезби и подготвя подаръци за гостите.
На нашия празник са идвали скъпи гости – Доньо Донев, Кремена Станчева, Йорданка Благоева, Ути Бъчваров, Пеньо Иванов, майстор Миро, ветераните-футболисти на „Левски”, много карикатуристи, братя Хайтови, Елена Хайтова, Бони Милчева, Любка Рондова, Надежда Захариева и др.
Помощ получаваме и от Община Самоков, отразяват ни на своите страници вестниците „Приятел”, „Самоков 365”, „Над 55”, „Минаха години”, „Втора младост”, „Златна възраст”, „Софийски вестник”, „Стършел”. Благодарим на кабелна телевизия „Рила”, на Андрей Домишляров за изработването на плаката, поканите, грамотите и дипломите.
Има още много хора, които може да сме пропуснали, и затова огромно благодарим на всички от сърце. Очакваме ви, приятели на българския фолклор от цяла България и гости от Сърбия и Македония, на 2 и 3 септември, събота и неделя, в самоковското село Радуил.

Димитрина Божилова

Leave a Reply