Новини, Шарен свят

Богата новогодишна програма омая драгушинци

Голяма печка – варел, светнала до червено, и много хора, препълнили салона в стремежа си да празнуват заедно – така драгушинци посрещнаха Коледа и Нова година. Секретарят на местното читалище „Михаил Дашин” Мария Гъркова и хората от настоятелството бяха направили всичко, за да бъде тържеството приятно и запомнящо се.
Преди да разчупи питката най-възрастният я завъртя три пъти над главата си с думите: „Ела, Боже, да вечеряме!…” С песни – благословии се представи групата коледари от Алино начело с Момчил Чалъков. Женската група от това село изпълни и местни автентични песни. А децата от танцова трупа „Рилчета” се изявиха със северняшки танц. На фона на шарени, домашно тъкани черги и носии, се развихриха танцьорите от Дупница с ръководител Кирил Амбарков, като и той самият участваше в Тракийското и в Шопското хоро. Достойно и с нови носии се представиха танцьорите от читалище „Михаил Дашин”. Цялото семейство на председателя на читалището Андрей Домишляров участва в танцовите изяви. Между песните на смесената фолклорна група към читалището млади актьори от театралния състав представиха сценки с главен герой Хитър Петър. Рецитирани бяха и стихчета.
Латинка Трохарова и Васил Димитров от Самоков пяха с групата, а и отделно поздравиха присъстващите с весели песни.
Поздравления заслужи и Кирил Амбарков, който води и малки, и големи по пътеките на фолклорните танци. Кирчо е завършил педагогическа хореография в Благоевград и режисура в Пловдив. В момента ръководи цели девет състава, от които два детски с участието на танцьори от Самоков и региона.
Дядо Коледа зарадва с подаръци всички деца, както и участниците в програмата. Новоизбраният кмет Георги Хаджийски приветства събралите се. М. Гъркова развълнувано благодари на всички, отзовали се и подпомогнали организацията и провеждането на тържеството. Домакини и гости се почерпиха с баници и погачи, приготвени от драгушинки, и с плата с вкусотии, дело на персонала на фирма „Дусман”.

Leave a Reply