Здраве, Новини

Божидар се възстановява успешно

41-годишният ни съгражданин Божидар Етрополски, който бе спасен след уникална мозъчна операция преди няколко месеца, сам е отишъл на контролния преглед в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
През ноември м. г. от мозъка на мъжа беше отстранен тумор с тегло над 1 килограм. По време на продължилата цял ден операция пациентът изгубил два литра кръв и на няколко пъти е бил между живота и смъртта.
Сега Божидар вече може изцяло да се обслужва, ходи самостоятелно и мечтае за момента, в който рехабилитацията ще му позволи да работи, за да издържа семейството си.
Екипът, извършил преди половин година изключително сложната интервенция, от която са се въздържали дори лекари от водещи центрове в Европа, е бил в състав: д-р Емануил Найденов – неврохирург, доц. Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Марин Пенков – неврорентгенолог и д-р Любомир Падарски – анестезиолог.
Според д-р Найденов, който е главният герой в тази невероятна история, „резултатът надминава и най-смелите очаквания. Станало е истинско чудо“. По думите му, случаят е пример, че дори когато нещата изглеждат отчайващо, надежда пак има.
„Това, което виждам на снимката, е, меко казано, изумително. Чудото обаче нямаше да се случи, ако в изпълнението му не се беше включил екип от различни специалисти. Това е бъдещето на медицината. Ефектът от тази операция ми дава самочувствието да мисля, че няма нещо в областта на неврохирургията, с което да не можем да се справим“, е заявил пък доц. Станимир Сираков, който също се е срещнал с Божидар.

Leave a Reply