Болницата няма финансови задължения, търси лекари

„МБАЛ-Самоков” ЕООД е в добро финансово състояние, няма задължения, стана ясно, след посещението на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в болницата в града ни на 28 юни.
Министър Ананиев разгледа всички отделения, разговаря с лекари и медицински сестри, а по-късно се състоя работна среща с участието на Ананиев, зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева и управителя на болницата д-р Красимира Ковачка. Присъства и кметът Владимир Георгиев. В срещата взеха участие и ръководителите на болници от Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, Пловдив, Софийска област, както и шефове на регионални здравни институции.
Посещението на Ананиев, познат преди всичко като финансист, бе част от обиколката му на лечебните заведения в страната. Целта е министърът да представи на директорите на болниците новата „Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати”, която екипът на министерството е разработил.
Министър Ананиев проверява и как се разпределят и изразходват средствата, които правителството, здравното министерство и Здравната каса допълнително са предоставили на болниците през последните месеци. Тези средства трябва да бъдат насочени с предимство за разходи за персонала.
Ананиев научи, че самоковската болница няма задължения, материалната база е в добро състояние, отделенията са ремонтирани и оборудвани. Министърът подчерта успешното сътрудничество между лечебното заведение и Общината и помощта, която местната власт начело с кмета Владимир Георгиев оказва на болницата.
„Интересно бе да видя как тук се реализират добрите практики в здравеопазването”, добави Ананиев.
По-късно, на 2 юли, д-р Ковачка на пресконференция разясни по-подробно обсъжданите въпроси на срещата и разясни какво е положението по отношение на тях на местна почва.
В „МБАЛ-Самоков” е постигнато препоръчаното с „Методиката…” в заплащането на санитар, професионалист по здравни грижи /медицинска сестра/ и лекар съотношение 1 : 1,7 : 2,2. Допълнителното материално стимулиране зависи от работата на съответния човек и от отношението на пациентите. За заплати отиват към 64 % от общите разходи на болницата.
„На заседание на Медицинския съвет ще се обсъдят и приемат критериите и до 31 декември трябва да сме наясно как ще бъде уреждано заплащането”, посочи д-р Ковачка.
Съобразно новите изисквания ще бъде променен и колективният трудов договор.
Управителят на болницата посочи, че стремежът е да бъдат удовлетворени и други изисквания и искания, включително за подобряване на условията за труд, за още социални придобивки, снабдяване с работно облекло и др.
Като успех се отчита запазването в самоковската болница на кухнята, пералнята, стерилизацията. На много места, включително в по-големи градове, тези звена са извън лечебните заведения и това още повече усложнява финансовото състояние на болниците.
В самоковската болница /за целия персонал/ средната брутна заплата през май е била 1134 лв. Като допълнително материално стимулиране лекарите получават всеки месец  от 200 до 400 лв., а медицинските сестри – от 100 до 200 лв.
Още една основна задача на ръководството на болницата е осигуряването на специалисти – лекари и медицински сестри. На самия 2 юли са обявени три свободни места за лекари-специализанти. От по двама лекари има нужда в Хирургичното, Вътрешното, Неврологичното и Акушеро-гинекологичното отделение, както и в Отделението по образна диагностика. След подаване на съответните документи с кандидатите ще проведат събеседване ръководителите на отделения. После ще бъдат подписани договори, съгласно които бъдещите нови самоковски лекари ще работят тук най-малко пет години.
И в момента две момичета се обучават пък за медицински сестри с общински стипендии.   

х х х

Министър Ананиев бе и гост на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Боровец, на която също бе обсъдено състоянието на общинските болници, техните проблеми и начините за решаването им. Сега много болници, включително в Югозапада, са в тежко финансово състояние. Трагично пък е положението във Враца, Монтана, както и в Бургас, а и на доста други места в страната. В някои градове се стигна до протестни митинги и други акции, а във Видин – и до колективни оставки.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*