Здраве, Новини

Болницата ще работи по 99 клинични пътеки

„На 23 май сключихме рамков договор с Районната здравноосигурителна каса за оказване на болнична медицинска помощ по 99 клинични пътеки. Така се формира прогнозен бюджет, който е колкото миналата година, но в никакъв случай не е намален”, заяви управителят на „МБАЛ-Самоков” ЕООД д-р Красимира Ковачка на среща с представители на местни медии на 28 май.
Прави се прогноза за устойчивостта на лечебното заведение при новите условия. Сключен е договор за 12 амбулаторни и 1 клинична процедура, което е максималното за една общинска болница. Неприятното е, че цените на пътеките са нови и някои от тях са леко повишени. Когато има лимит, това означава, че на практика със същите пари ще бъдат лекувани по-малко болни. Остават надеждите в бъдеще да има известна актуализация на бюджета. На основата на самия бюджет ще бъдат преразгледани и заплатите.
По думите на д-р Ковачка, няма средства за сериозни промени, но вътрешно парите ще бъдат преразпределени. Както поясни управителката, не можеш да върнеш спешен пациент, тук има и хора, които не могат да си позволят да идат по софийските болници.
Проверка от Здравната каса съвместно с Министерството на здравеопазването е показала, че за разлика от други болници нивата на компетентност в самоковската лечебно заведение отговарят на съответните разрешителни за дейност.
Вече излезе информация, че и в Софийска област ще бъдат намалени леглата в хирургиите, във физиотерапевтичните и интензивните сектори, но засега навсякъде по предварителните статистики на самоковската болница се дават 228 легла. Предвижда се вътрешно преразпределение на легла между някои отделения в съответствие с тяхното натоварване.
Както заяви д-р Ковачка, за предприетите стъпки са информирани здравното министерство, общинското ръководство, Районната здравна каса. Медицинският съвет е гласувал новия правилник.
Информация за клиничните пътеки, по които ще се работи, заедно с техните цени, е поставена на входа на всяко отделение. Информация има и на регистратурата на болницата.

Leave a Reply