Новини, Шарен свят

Борбата на Общината за Джамията продължава

На поредното заседание на съда във връзка с въпроса за собствеността на Байракли джамия, състояло се в края на януари, бяха изслушани свидетелите и бяха разгледани представените доказателства от двете страни – Общината и Мюсюлманското вероизповедание.
Съдийският състав е поискал от Общината допълнителни доказателства, както и да бъде предоставена експертиза на досега представените. Предстои да бъде насрочено следващо заседание.
Претенциите на религиозната организация се основават на това, че тя се смята за наследничка на т. нар. вакъфски имоти. В Самоков има доста такива имоти, но главните претенции на Мюфтийството са насочени към имотите около Джамията, както и към самата култова сграда, която, както се знае, е паметник на културата от национално значение.
От общинската администрация казаха, че са събрани вече много доказателства – стари документи, с които разполага Историческият музей в града ни, снимки и др. Както обясниха юристи, Общината се базира и на казуса владение по давност, тъй като тя стопанисва имота и е извършила всички належащи ремонти. От друга страна самия статут на джамията е паметник на културата, а не молитвен дом. Самата сграда е цялостно реставрирана през 60-те години на миналия век и сега е музеен обект.

Leave a Reply