Борислав Чилингиров е кандидатът за кмет на Реформаторския блок

Борислав Чилингиров, Меглена Кунева и Димитър Делчев

Единният кандидат за кмет на общината на изборите на 25 октомври от Реформаторския блок ще бъде Борислав Чилингиров, съобщи депутатът от “Движение България на гражданите” Димитър Делчев на 15 септември. Народният представител и вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и лидер на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева гостуваха в Самоков по покана на Б. Чилингиров, за да участват в кръгла маса на тема антикорупция. Срещата-дискусия се състоя в малката зала на читалище-паметник “Отец Паисий”.
“Поставям си като цел за предстоящите избори Реформаторският блок да работи единно за решаване на проблемите на града. Тръгваме от една не много изгодна позиция, но задачата минимум е да бъдат поставени проблемите на града и да предложим тяхното решаване. Ако постигнем това, независимо какъв ще бъде резултатът, аз ще съм доволен. Основните проблеми за града, както всички знаем, са безработицата, липсата на добра довеждаща инфраструктура и проблемите с малцинството. Смятам, че тези проблеми не са решени поради липсата на воля от страна на управляващите”, заяви Чилингиров.
Той изтъкна в отговор на въпроси и становища на бившия зам.-кмет инж. Лилия Кинина и д-р Александър Андреев, че според него е правилно кандидатът на РБ да води и листата за общински съветници. “Щях да съм на това мнение дори кандидатът за кмет на Реформаторския блок да бе Светлана Атанасова, какъвто бе другият вариант”, допълни Чилингиров.
“Преференциите са начин да се наложи мир в Реформаторския блок, а не война. Надявам се, че участниците в нашата листа ще убеждават хората да гласуват за тях, а не против друг човек от листата”, изрази пък мнението си по въпроса М. Кунева.
В дискусията участваха председателите на местните структури на две от партиите от блока – “България на гражданите” и “Демократи за силна България” – Вержиния Лобутова и Васил Зашкев, общинските съветници Светлана Атанасова и д-р Райко Масларски, адв. Васил Симитчийски, Бойко Хаджийски, д-р Константин Панев и др.
Малко преди срещата пък г-жа Кунева и г-н Делчев бяха посрещнати от участници в младежкото движение на “България на гражданите” в града. Младежите обявиха моментните резултати от инициираната от тях подписка под надслов “Народът срещу корупцията”, свързана с възмущението на младите хора от отхвърлянето от депутатите на антикорупционния закон, предложен от Кунева. Младите партийни дейци бяха разпънали шатра до фонтаните в центъра. Те раздаваха на отбиващите се хора и големи лепенки “Убий корупцията”. Стана ясно, че над 1000 души в страната вече са парафирали подписката.
Кунева заяви, че е разочарована от неприемането на закона, но бе категорична, че няма да се откаже от него. “Години наред се опитвам да градя образа на една решителна и искаща да напредне държава и няма да позволя тези усилия да се сринат просто така”, добави вицепремиерът. Тя поясни, че законът визира 10 хил. души, заемащи високи постове в държавата, и хора, които имат достъп до обществени средства и европрограми, в области с риск за корупция – енергетика, здравеопазване, както и ректори на университети, които също трябва да са наясно, че ще бъдат обект на проверки.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*