Други, Зимни спортове, Новини, Спорт

„Бороборд” спечели 30 % от медалите в сноуборда и сега гледа към скейтборда

Пореден успешен зимен сезон изпраща самоковският клуб „Бороборд”, чиито възпитаници спечелиха 30 % от медалите от състезанията по сноуборд от календара на БФ ски. Нашите спортисти са заслужили 53 медала от общо 180!
Към тази красноречива статистика могат да се добавят и 4 медала от стартове под егидата на ФИС /Международната федерация/, дело на Петър Гьошарков и Валентин Миладинов. Гьошарков допълни колекцията си и с две купи „България” за постиженията си в бордъркроса и фрийстайла. Същото отличие във фрийстайла при жените пък заслужи Михаела Варошкина. Неда Пенчева бе отличена с купа „Надежди” при 15-годишните, а Симеон Чалъков бе втори в тази възрастова група при момчетата.
Треньорът Христо Ахтаподов изрази задоволство от постиженията, постигнати в трудни условия – при невъзможност за специфична подготовка по основните дисциплини – бордъркрос и слоупстайл, в Боровец, което наложило чести пътувания до Осогово и Витоша. Въпреки това, сподели с гордост Ахтаподов, „Бороборд” е доминиращият клуб в страната. Като своеобразен успех извън пистата Ахтаподов определи факта, че още 5 деца са на път да се присъединят наесен към своите колеги в профил „Сноуборд” на СУ „Никола Велчев”.
Сега треньорът и неговите възпитаници гледат напред, където им предстоят вълнуващи летни предизвикателства по… скейтборд. Сформиран е вече своеобразен елитен отбор на „Бороборд” от 15 души, които ще защитават честта на клуба в стартовете от националния календар. Уточнени са и датите за предвидените три кръга от градския шампионат в дисциплините стрийт и пул – 1 юни, 28 юли и 15 септември. В надпреварите ще могат да участват всички ентусиасти, а специално децата и младежите от „Бороборд” започват да се готвят за тях от 15 май на скейт съоръженията в парк „Крайискърец”. Желаещите да се запишат в клуба и да се подготвят професионално, могат да се свържат с треньорите Константин и Христо Ахтаподови.
Двамата наставници призоваха любителите на скейтборда и на другите спортове, които могат да се практикуват в скейтпарка, да бъдат изключително внимателни, когато ползват и се забавляват на съоръженията. Неотдавна тук е станал неприятен инцидент със сериозни последствия за дете.
„Родителите да прочетат поставените информационни табели, да следят за безопасността на децата и да им закупят поне каска, наколенки и налакътници, за да се предотвратят, доколкото е възможно, бъдещи злополуки”, призоваха братя Ахтаподови.

Делян Василев

Leave a Reply