Други, Зимни спортове, Новини, Спорт, Шарен свят

Боровец изпраща сезона с… велосипедно спускане на 11 май

Символичен преход от снежните към летните емоции Боровец ще направи с уникално състезание по масово спускане с колелета по планински терен в курорта на 11 май, събота.
Боровец очаква любители на планината и през предстоящите празнични дни. Кабинковата въжена линия ще работи от 1 до 6 май. Пакетна цена за 4-дневна великденска ваканция в хотел „Рила” например излиза 159 лв., или 40 лв. на ден.
По преценка на ръководството на фирма „Бороспорт” през последната зима курортът е предложил не само отлични условия за ски и сноуборд, но и интересен спортен календар. Тук са се състояли общо 12 състезания по традиционните алпийски дисциплини и други атрактивни надпревари. Курортът бе домакин и на откритото държавно първенство по сноубордкрос и ски крос с участието на най-добрите български състезатели – Сани Жекова и Алекс Иванов.
В Боровец бе честван Световният ден на снега. Осъществена бе, със съдействието на Министерството на физическото възпитание и спорта и на Българската федерация по ски, и програмата „Научи се да караш ски”.
Статистиката показва, че българските посетители на курорта са нараснали през последния сезон с 5 %. С около 10 % са се увеличили туристите от балканските страни, главно от Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния, както и от Русия и страните от Средна Европа. Според данни на „Бороспорт” броят на гостите от Великобритания не е нараснал, но не е и намален, въпреки общата кризисна обстановка.
Анализът показва, че към една трета от туристите в Боровец са българи. Значителна част от тях са юноши и младежи. Техният брой през последните три години дори е нараснал с близо 60 %. Според ръководството на „Бороспорт” това се дължи на специалните програми и атрактивни състезания в курорта, които привличат ученици, студенти и други млади хора, както и на инвестициите и новите съоръжения, изградени в последно време.

Leave a Reply