Зимни спортове, Новини, Спорт, Туризъм

Боровец откри сезона с „Юнашки тиган”, песни, огън и безплатен лифт

Нели Сандалска, Владимир Георгиев, Росица Иванова, Николина Ангелкова

Най-старият планински курорт в страната ни – Боровец, откри новия зимен туристически и ски сезон в събота, на 13 декември. Богатата програма под надслов „Спорт и традиции” и слънчевото време зарадваха стотиците посетители. За гостите на зимния център имаше кулинарни дегустации, гигантска питка с късмети и апетитно шоу с „Юнашкия тиган на България”, който прикова вниманието и стана една от най-сниманите атракции в деня на откриването.
От сцената пред хотел „Рила” туристите бяха поздравени от чаровната малка певица Маргаритка Бочева от читалище „Младост”. След нея се изяви друг голям самоковски талант с ангелски глас – първокласничката Диана Чаушева. Заедно с Диана на сцената излязоха и нейните родители Вели и Величка Чаушеви, които се представиха с модерни фолклорни ритми. Магнетичното огнено изпълнение на най-добре изявилите се български музиканти на „Евровизия” – Елица и Стунджи, пък се превърна в своеобразна черешка на тортата. Атрактивното факлено шоу на ски инструкторите на „Бороспорт” също впечатли посетителите.
Изявиха се и фолклорни състави и младежки групи, а на коктейла вечерта пяха известните самоковски „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева.
И заря ознаменува шоуто.
През целия ден ползването на кабинковия лифт до Ястребец беше безплатно за всички гости на курорта. Малки и големи можаха да се насладят на прекрасната природа и да превърнат деня си и вечерта в един истински зимен празник.
„Пожелавам на курорта успешен сезон! Боровец е на една ръка разстояние от София и всеки столичен любител на ските може да се наслаждава през свободното си време на пистите тук”, заяви на официалната церемония по откриването на сезона министърката на туризма Николина Ангелкова.
„Боровец безспорно е бялата перла на Софийска област. Пожелавам успешен сезон на курортния комплекс, а на гостите му – да са здрави, да имат сили и енергия, за да могат да се възползват от чудесните условия тук”, възкликна областната управителка на Софийска област Росица Иванова.
Кметът на Самоков Владимир Георгиев изрази радостта си, че най-после е създадено Министерство на туризма, за което са мечтаели всички общини, свързани по някакъв начин с туристическата дейност. „Благодарение на новите инвестиции на „Бороспорт” вървим към осъществяването на една мечта – скиорите да се спускат целодневно по ски-пистите, независимо дали има естествен сняг или не. Дано гостите ни да останат с добри впечатления, за да ни посетят отново”, изрази надеждата си г-н Георгиев.
Нели Сандалска от името на Управителния съвет на „Бороспорт” също пожела успешен сезон.
„Покриването на пистите в Боровец с изкуствен сняг започна в края на ноември, но високите температури и влажност попречиха; правим обаче всичко възможно да отворим цялата ски зона за скиори в най-скоро време”, поясни пък Люба Кленова, директор „Маркетинг и спортни дейности” в „Бороспорт”.
Тази зима курортът е подсигурен с двойно повече оръдия за сняг и писти с изкуствено заснежаване, двойно по-мощна снегоутъпкваща техника и повече осветени писти за нощно каране. Любителите на фристайла пък ще се радват на два парка – на плаца пред хотел “Рила” и в горната част на писта “Попангелов” /”Ястребец 2”/.
В началото на зимния сезон хотелиерите в Боровец споделят, че записванията за ваканции нарастват. Запазва се тенденцията на повишен интерес от туристи от съседните държави, както и от страната. Местата за Нова година вече са изчерпани в много от хотелите в курорта. Вече са обявени и специалните оферти за самия зимен сезон. Най-големият хотел – „Рила”, предлага пакети с включена лифт карта, които според запознати са много изгодни за скиорите и сноубордистите.

Делян Василев
Снимки: Илиян Телкенджиев

Leave a Reply