Боровец отличен на Европейската купа, ще кандидатства за Световната

Попангелов: Радвам се, че моят любим курорт отново е домакин на голяма ски-проява

Представители на Франция и Норвегия спечелиха гигантския слалом и слалома за Европейската купа на Боровец на 15 и 16 февруари. Виктор Муфа-Жанде и Трулс Йохансен се оказаха най-големите майстори по заледеното трасе „Попангелов“.
Първи радостта от успеха изпита Жанде, който в първия ден от надпреварата отнесе конкуренцията в гигантския слалом. Франсето даде общо време 2:28.75 мин. Подгласници му станаха Джовани Борсоти от Италия /на 0.39 сек./ и австриецът Мануел Фелер /на 0.42 сек./.
От българите най-добре се представи 16-годишният Камен Златков, който зае 35-а позиция с 2:36.37 мин. Алберт Попов се класира веднага след Златков с 2:36.41 мин., а Йоан Тодоров завърши 39-и.

Красиви фенки нападнаха за снимки родните алпийци

След церемонията по награждаването повечето скиори дадоха отлични оценки за пистата и организацията на турнира, а победителят Муфа-Жанде обобщи: „Щастлив съм от победата в това толкова силно състезание. Пистата беше чудесна – с най-твърдия и добър сняг, на който съм карал през този сезон. Всичко тук е на равнището на Световната купа – организацията е перфектна, нямам никакви забележки“.
Във втория ден Йохансен пресече финала за недостижимите 1:52.77 мин. Второто място остана за Филип Шмид от Германия, а третата позиция заеха двама състезатели – Волфганг Хьорл от Австрия и победителят от първия ден Виктор Жанде. Най-напред от родните национали се представи Стефан Присадов, който изпъкна със 17-о място с изоставане от 2 сек. от победителя.
Победителите в слалома бяха наградени от президента Росен Плевнелиев, председателя на БФСки Цеко Минев и ски легендите Петър Попангелов и Марк Жирардели. Двете звезди откриха надпреварата с показно паралелно спускане по трасето.
„Впечатлен съм от това, което виждам в Боровец. Ще се радвам, ако най-старият български зимен курорт отново бъде домакин на състезания за Световната купа, както през 80-те години на миналия век. Пистите са в идеално състояние въпреки високите температури. Говорих с австрийски и швейцарски скиори и с един от треньорите на Австрия. Всички те също са много доволни от провеждането на Европейската купа тук“, заяви държавният глава, който не пропусна да направи и няколко спускания по писта „Ястребец 3“.

Докато участниците в надпреварата за Европейската купа се състезаваха, малчугани се спускаха с шейни, пък и без тях…

„Нямам никакви забележки“, лаконичен бе и италианецът Маркус Валднер, рейс-директор на Европейската купа за мъже.
Стана ясно, че Боровец отново ще се бори за домакинство на състезания от Световната купа.
„Щастлив съм, че Боровец се връща на картата на световните ски. Много хора хвърлиха огромни усилия за този успех, а присъствието на десетки супер скиори превръщат тази Европейска купа в една миниолимпиада. Ако възходящото развитие тук продължава, Боровец ще може да продължи да организира състезания от този ранг и след това отново да се конкурира с над 100 топкурорта за домакинство за Световната купа”, отсече Цеко Минев.
„Много, много се радвам, че след дълго прекъсване моят любим Боровец отново е домакин на голяма ски-проява“, сподели пък Петър Попангелов, който раздаде стотици автографи.
В първия ден състезанието бе открито от министър-председателя Пламен Орешарски.
За гостите в Боровец бе организиран и фолклорен концерт, в който участваха певици и танцьори от Бели Искър, Говедарци, Райово, Широки дол, Радуил.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*