Боровец приема стартове от Младежката олимпиада, ако България е домакин

Снимка: БГНЕС, архив

Боровец е на път да си възвърне международния блясък. Това би станало, ако страната ни се пребори за домакинството на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че шансовете за това са огромни, стига да се разреши проблемът с изграждането на спортната инфраструктура на Витоша. Съседната на столицата планина се предвижда да поеме състезанията по ски алпийски дисциплини. Стартовете на закрито ще бъдат в „Арена Армеец” и в Зимния дворец на спорта, а домакин на кънки бяганията ще бъде националният стадион „Васил Левски”, който ще бъде заледен за олимпиадата.


Боровец пък се планира да приеме надпреварите по биатлон и ски бягане на писта „Бистрица”, която обаче има нужда от сериозни подобрения. В курорта ще се състоят и ски скоковете, а изграждането на нова шанца, по думите на Кралев, ще бъде най-голямата инвестиция от страна на държавата. Най-вероятно ще бъде извършен основен ремонт на занемарената от години шанца, която през 80-те години приемаше и стартове за Европейската купа.
„България има силно лоби в Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет и аз вярвам в крайния успех. Евентуално спечелване на домакинството на олимпиадата би имало огромно значение за България”, заключи спортният министър.
Официалното решение ще бъде взето през 2020 г.

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*