Боровец се готви за зимата

Заседание на Областния щаб за защита при бедствия и работа в зимни условия се състоя на 21 ноември по инициатива на областния управител Юлиян Леков. Акцентът бе върху подготовката на Боровец за зимния сезон.
Директорът на Областното пътно управление инж. Румен Сачански информира, че тази година техниката е въведена в режим на зимно поддържане и дежурство още на 1 ноември. В отговор на въпрос кога ще се ремонтира пътят за София инж. Сачански заяви, че се очаква провеждането на процедура за проектиране и ремонт на шосето включително до Костенец, но същевременно предупреди, че това ще се осъществи при наличието на средства.
Кметът на Самоков Ангел Джоргов допълни, че преди дни на работна среща е бил уведомен, че през идващата 2024 г. ще започне поетапно основният ремонт на пътя до столицата и че предстои избор на изпълнител за ремонта на пътя до Ихтиман, който също е много важен като връзка с магистрала „Тракия”. На щаба бе коментирана и възможността за ограничаване на движението на тежки камиони в най-натоварения период на седмицата – от петък до неделя.
Красимир Соколов от Областната дирекция на МВР докладва, че са предвидени достатъчно полицаи за охрана на курорта и за гарантиране на сигурността на туристите.
Представителят на енергоразпределителната компания изтъкна, че вече е извършена профилактика на съоръженията. От “В и К” също обявиха, че имат готовност за зимния сезон и поеха ангажимент да възстановят щетите след авариите в курорта преди началото на сезона.
Подготвени са и екипите на планинските спасители за работа при извънредни обстоятелства.
Служителите на Пожарната в Боровец пък ще могат да разчитат при нужда и на колегите си от Самоков и Костенец.
Представителите на Агенцията по безопасност на храните и на Регионалната здравна инспекция обещаха да има засилен контрол в курорта през следващите месеци.
Хотелиери направиха предложения и препоръки за подобряване на сметоизвозването, чистотата и състоянието на търговските обекти в т. нар. Златен триъгълник в централната част на Боровец. Кметът Джоргов ги увери, че ще се вземат необходимите мерки. Що се отнася до „Златния триъгълник” – за него има, както е известно, готов проект. Предстои да се разгледат вариантите за осъществяването му.
„Надявам се, че всички отговорни институции ще направим добра организация, за да обезпечим туристическия сезон”, каза още на заседанието на щаба инж. Джоргов.

Можете да харесате