Боровец се готви за зимния сезон

В Боровец на 6 октомври по инициатива на областния управител Радослав Стойчев се състоя работна среща във връзка с подготовката на курорта за новия зимен сезон.
В срещата участваха представители на МВР, Министерството на туризма, Регионалната здравна инспекция, Агенцията по безопасност на храните, Агенция „Пътна инфраструктура“, Регионалната инспекция по околната среда и водите, ЧЕЗ, ВиК, фирма „Бороспорт“, хотелиерите в курорта.
Стана ясно, че през последната зима Боровец е бил посетен от 1,1 млн. чуждестранни туристи. Основният въпрос според зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева сега е как да да бъде осигурено облекчено влизане в страната на туристите, като същевременно се гарантира безопасността им. Предстои министърът на туризма да се срещне с представители на туроператорите от Великобритания, Германия, Израел, Чехия и Полша. Във връзка с пандемията се обмисля туристи от държави в т. нар. червена зона да могат да влизат в страната ни с ваксинационни сертификати. Планира се и масирана реклама в медиите в Израел. Г-жа Георгиева препоръча да се ваксинират всички служители в туристическия бранш. Добра практика е и да се определят т. нар. карантинни хотели.
Кметът на Самоков Владимир Георгиев благодари на доброволците и институциите за потушаването на неотдавнашния пожар в Рила, както и на Агенция „Пътна инфраструктура“ за продължаващите ремонти на пътищата около курорта. Изяасни се, че почти изцяло е подменена ВиК мрежата в Боровец. Във връзка с лошото състояние на пътя от хотел „Олимп” до „Боровец Хилс” е изпратено писмо до Министерския съвет с искане за извършване на цялостен ремонт на този път на стойност 1,5 млн. лв. Съдействие за осъществяване на ремонта обеща и областният управител Стойчев. Ремонтирано е шосето от Говедарци до Мальовица, но е необходимо да се изкърпят дупките и по трасето от Самоков до Говедарци, както и да се подобри отсечката от Бели Искър до Боровец. Хотелиери поискаха да се обособят буферни паркинги в Боровец. Очаква се да няма проблеми с електричеството, тъй като курортът вече е захранен с ток както по въздух, така и от под земята.
От Областната дирекция на МВР декларираха, че ще обезпечат със собствени сили сигурността на туристите в района. От „Бороспорт” пък заявиха, че са готови за старта на сезона, но все още не могат да обявят цени за лифткартите поради непредсказуемата ситуация с цените на електроенергията в страната.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*