Новини, Шарен свят

Боровец се готви за сезона

Sreshta sezon zimaГотовността на Боровец за предстоящия зимен туристически сезон бе обсъдена на работно съвещание, състояло се в курорта на 28 ноември по инициатива на областния управител. Срещата бе открита от зам.-областния управител Красимир Кунчев.
„На 13 декември, събота, ще бъде официалното откриване на сезона в Боровец и всички трябва да са готови да го посрещнат”, заяви кметът на Самоковска община Владимир Георгиев. Още повече, че веднага на следващия ден в курорта, на Широката поляна, ще се състои и европейското първенство по крос кънтри.
Мариета Иванова, директор на Областната дирекция на МВР, увери, че са взети необходимите предохранителни мерки, командировани са допълнително служители за осигуряване на реда и спокойствието в курорта. Служителите ще имат важни задължения още преди официалното откриване, във връзка с честването на студентския празник на 8 декември, когато в Боровец се очакват над 3000 гости. Хотелиери пък поискаха да се спазва стриктно наредбата за осигуряване на тишина в нощните часове и да се осигурят условия Боровец наистина да бъде семеен курорт.
От фирма „Бекастрой“ докладваха, че има достатъчно техника и материали за опесъчаване на 19-километровата пътна мрежа. Отпадъците пък ще се извозват вече не сутрин, когато курортът е много оживен, а следобед, след 16 ч.
Представителите на Областното пътно управление, ВиК и ЧЕЗ заявиха, че са готови за сезона. От „Спешна помощ” обаче алармираха, че разполагат само с два екипа и това не позволява да имат постоянно присъствие в курорта. Същевременно стана ясно, че „МБАЛ-Самоков” е готова за работа при зимни условия. Представител на Агенцията по безопасност на храните също потвърди, че колегите му ще изпълняват отговорно своите задължения.
Междувременно хотелиери предложиха подобна среща да се проведе и преди началото на летния сезон, тъй като Боровец е курорт с целогодишна заетост.
В същия ден от новото Министерство на туризма съобщиха, че в първите дни на декември започват проверки на готовността на Боровец и другите зимни курорти за новия зимен сезон.
Като цяло се очаква чуждестранните туристи да нараснат с 4-5 % в сравнение с миналата година. Повече туристи ще има най-вече от Турция, а също от Гърция, Великобритания, Германия. Относително по-малко туристи се очакват от Русия, докато в същото време се отчита засилен интерес от туристи от големите азиатски страни – Индия, Китай, Япония.
Предстои и изготвянето на единен регистър на родните туристически обекти и атракции, на курортите, спа центровете, ресторантите, маршрутите и разстоянията на сайта на министерството.

Leave a Reply